null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Wat is een zwangerschapsmasker en hoe kom je ervan af?

Donkere pigmentvlekken in je hals en gezicht, die melasma of chloasma worden genoemd, maar beter bekend staan als zwangerschapsmasker. Hoe kom je eraan en hoe kom je er weer vanaf?

De vlekken zijn meestal donkerder dan je eigen huidskleur en verschijnen geleidelijk tijdens je zwangerschap. Vaak op je voorhoofd maar ook op je bovenlip en kin. De vlekken verschijnen meestal in het tweede en derde trimester.

Zwangerschapsmasker is ophoping van pigment

Volgens cosmetisch arts Chantalle van de Pas, van Kliniek De Medici in Blaricum, heeft het van alles met je hormonen te maken. "Door een schommeling in de hormonen oestrogeen en progesteron kunnen er kleine ophopingen van pigment ontstaan." Maar er zijn ook andere oorzaken voor het zwangerschapsmasker. "Erfelijkheid speelt een grote rol. Als je moeder het heeft gehad, is de kans dat je het zelf krijgt groter." Ook gebruik van hormonale anticonceptie kan invloed hebben op de vlekjes.

Ook mannen kunnen het krijgen

Zelfs vrouwen die niet zwanger zijn kunnen de vlekjes krijgen. En ook bij mannen komt de aandoening af en toe voor. Mensen met een gemengde of licht getinte huid hebben net iets vaker last van een zwangerschapsmasker. Gelukkig is de huidaandoening niet schadelijk voor je gezondheid of het ongeboren kindje. Wel geeft Van de Pas toe dat vlekken in je gezicht wel degelijk effect kunnen hebben op mensen. "Het is niet prettig als mensen steeds vragen wat voor vlekken je in je gezicht hebt."

Is er een behandeling?

Hoe je er vanaf komt? Dat is een lastige zaak. Laserbehandeling en bepaalde crèmes kunnen helpen, maar daar moet je wel een lange adem voor hebben. Succesvolle behandelingen in de kliniek van Van de Pas duren vaak weken, soms zelfs maanden. "Daar moet je wel toe bereid zijn. Het is geen kwestie van een weekje smeren, maar echt een uitgebreid proces waarbij je de voorgeschreven middelen volgens protocol moet gebruiken. Met een weekje smeren, kom je er niet."

Dat de behandeling zo intensief is, heeft te maken met de diepte waarop het pigment zich in de huid ophoopt, zegt ze. "Pigmentcellen zijn een soort korreltjes die kunnen worden gestimuleerd in de bovenste lagen van de huid, maar ook in de onderste. Vaak is moeilijk te zien waar de vlekjes zich precies bevinden. Als je de huid strekt, kun je af en toe zien dat de kleur van de vlek verandert: dan liggen de pigmentkorrels meer aan de oppervlakte. Verandert de kleur niet, dan zit het echter wat dieper."

Hoe voorkom je een zwangerschapsmasker?

Liever voorkomen dan genezen? Zorg dan dat je je gezicht altijd goed insmeert, minstens met factor dertig. Zo’n zwangerschapsmasker wordt namelijk flink aangejaagd door de zon. Ook buiten de zomer om. En ook als je alleen even naar buiten gaat voor een wandeling of boodschappen. Volgens Van de Pas denken veel mensen dat het genoeg is om één keer aan het begin van de dag te smeren, maar volgens haar zou je in het ideale geval echt om de twee uur moeten smeren. "Heb je een gevoelige huid, dan kun je zelfs het beste ieder uur smeren."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Trouw, Huidhuis

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 19 ligt in de winkels, en dit extra dikke nummer staat volledig in het teken van Moederdag én alle gezonde trends van deze zomer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Carmen FelixGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden