null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wat is een ICD? Zó werkt zo’n inwendige defibrillator

Een angstaanjagend moment op het voetbalveld zaterdag: de Deense topvoetballer Christian Eriksen zakte tijdens de EK-wedstrijd in de 43ste minuut vanwege hartproblemen in elkaar. Na een succesvolle reanimatie werd hij naar het ziekenhuis gebracht, waar hij nu een ICD – een soort ingebouwde defibrillator - heeft gekregen.

Maar wat is een ICD precies en hoe werkt zo’n apparaat om je hart te reguleren? We zochten het uit.

Wat is een ICD?

Een ICD is een klein apparaatje dat ingrijpt als je last hebt van gevaarlijke hartritmestoornissen. Deze ‘ingebouwde defibrillator’ geeft een schok om het hartritme te herstellen, zodat een hartstilstand voorkomen kan worden. De afkorting ICD staat voor Inplanteerbare Cardioverter Defibrillator:

  • Implanteerbaar – het apparaatje wordt onder de huid aangebracht
  • Cardioverter - het omzetten (converteren) van een afwijkend ritme van het hart (cardio) naar een normaal ritme
  • Defibrillator - het afgeven van een schok om het hart te defibrilleren, weer op het juiste ritme te brengen.

Zo’n ICD bestaat uit twee onderdelen: elektroden die signalen van en naar het hart sturen, en een kastje dat alle data ontvangt en analyseert. De ingebouwde defibrillator komt meestal onder het linkersleutelbeen, waar deze met een kleine holte onder de huid geplaatst wordt.

Lees ook:

Dít is wanneer je hartslag in rust normaal is

Waarvoor is een ICD?

Zo’n ICD wordt vaker ingezet bij mensen die gevaarlijke hartritmestoornissen hebben, of een verhoogd risico lopen daarop of op een hartstilstand. Meestal wordt er eerst gekeken of medicatie voldoende kan helpen. Werkt dat niet, dan wordt er overgegaan op deze operatie.

Hoe werkt een ICD?

Een ICD registreert continu de bewegingen van het hart. Als het hart ineens een stuk sneller gaat kloppen of juist stopt met pompen door een levensbedreigende ritmestoornis, reageert de ICD vrijwel direct. Binnen vijftien seconden geeft de het apparaatje dan een schok aan het hart, net als een AED van ‘buitenaf’ kan doen.

Indien nodig wordt dit met tussenpozen van tien tot vijftien seconden herhaald, maar meestal is het hartritme na één of twee van die schokken al weer normaal. Is er alleen een kleine ontregeling van het hartritme, dan geeft de ICD kleinere prikkels om de hartritmestoornis te verminderen. De ICD werkt ook bij een te trage hartslag; deze is dan vergelijkbaar met een normale pacemaker.

Eens in de vijf á tien jaar moet dit apparaatje vervangen worden omdat de batterij leeg is, afhankelijk van hoe vaak deze in actie moet komen.

Bron | Hartstichting

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 27 ligt nu in de winkel! In dit extra dikke nummer lees je deze week alles over haken & knopen, een interview met boswachter Arjan Postma, uitwaaien in Noordwijk aan Zee, het grote beweegplan en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden