null Beeld Getty Images/Cultura RF
Beeld Getty Images/Cultura RF

Wat is een gezonde bloeddruk? Zó herken je een goede waarde

Wat is een gezonde bloeddruk? Een vraag die veel van ons vast wel eens gesteld hebben. We horen regelmatig iets over een te hoge bloeddruk en ook een te lage bloeddruk komt regelmatig voorbij, maar wanneer heb je een gezonde waarde?

We leggen het uit.

Wat is je bloeddruk?

Laten we eerst kijken naar wat je bloeddruk eigenlijk precies is, al verklapt de naam het al wel een beetje. Je bloeddruk is de druk in je bloedvaten, die nodig is om je in leven te houden. Die druk zorgt er namelijk voor dat het bloed wordt rondgepompt door je lichaam, zodat al je organen en spieren voldoende zuurstof krijgen om te functioneren. Je bloeddruk bestaat uit twee waarden: de boven- en de onderdruk. De bovendruk is de hoogste waarde die gemeten wordt en is de druk in je bloedvaten wanneer je hart samentrekt. De onderdruk is een lagere waarde en is de druk in je vaten wanneer je hart zich weer ontspant. Dat is dus de waarde tussen twee hartslagen in. Samen vormen die twee getallen je bloeddruk. Die waarde van je bloeddruk schommelt de hele dag door een beetje. Bijvoorbeeld wanneer je aan het sporten bent, wanneer je net wat gegeten of gedronken hebt of wanneer je emotioneel bent. Ook is je bloeddruk ’s ochtends als je net uit bed bent aanzienlijk hoger dan net voor je gaat slapen.

Wat is een gezonde bloeddruk?

Maar wat is dan een gezonde bloeddruk? Hoewel je bloeddruk niet de hele dag door één waarde is, zijn er wel bepaalde grenzen voor wat een gezonde bloeddruk is. Daarbij wordt vooral de bovendruk in de gaten gehouden, omdat een te hoge bovendruk zeer schadelijk kan zijn voor je bloedvaten. Volgens de Hartstichting is een bovendruk van 120 of lager de ideale bloeddruk, zolang deze niet zorgt voor symptomen die passen bij een te lage waarde. Zo’n lage bovenwaarde kans soms namelijk wel voor klachten als duizeligheid en vermoeidheid zorgen, maar is voor je hart en bloedvaten juist heel gezond. Ook als je een bovendruk van tussen de 120 en 140 hebt, is dat nog wat experts een gezonde bloeddruk noemen. De kans dat je gezondheid hieronder lijdt, is dan erg klein.

Lees ook:

10 natuurlijke manieren om je bloeddruk te verlagen zónder medicijnen

Waarom is een te hoge bloeddruk ongezond?

We weten nu dus wat een gezonde bloeddruk is en dat een te hoge bloeddruk ongezond is, maar waarom is dat eigenlijk zo? Vaak merk je weinig tot niks van een te hoge bloeddruk en wordt deze dus pas ontdekt wanneer er wel klachten ontstaan of de huisarts bij controle een bloeddrukmeting doet. En dat terwijl er wél van alles aan de hand is in je lichaam, wat onbehandeld ernstige gevolgen kan hebben. Door een te hoge bloeddruk staan je bloedvaten namelijk steeds onder een te hoge druk wanneer je hart klopt. Dat kan ervoor zorgen dat de wanden van je bloedvaten beschadigen of dat stoffen zich daar ophopen. Daardoor ontstaan vernauwingen en neemt de kans op een hartinfarct of beroerte aanzienlijk toe.

Ook moet je hart extra hard werken bij een te hoge bloeddruk, omdat de druk zo hoog is en het rondpompen van het bloed daardoor extra moeite kost. Hierdoor wordt je hartspier dikker en stijver, waardoor de pompkracht afneemt. Dat kan uiteindelijk zorgen voor hartfalen. Daarom wordt er vaak gepleit voor het behouden van een gezonde bloeddruk, wat soms makkelijker gezegd dan gedaan is. Een te lage bloeddruk heeft - tot op zekere hoogte - geen nadelige gevolgen voor je lichaam. Wel kan het voor vervelende klachten zorgen, zoals duizeligheid en vermoeidheid.

Bron | Hartstichting, Thuisarts

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/Cultura RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden