null Beeld

Wat is een ‘bore-out’ en hoe voorkom je dit?

Een burn-out kun je krijgen als je een periode te veel van jezelf hebt gevraagd. Maar wist je dat het tegenoverstelde ook mogelijk is? Je kunt namelijk ook zó weinig van jezelf vragen dat je uiteindelijk in een bore-out belandt. Maar hoe ontstaat zo’n bore-out precies en wat kun je doen om dit te voorkomen?

Wij leggen het je in dit

artikel uit.

Wat is een bore-out?

Een bore-out is net zoals een burn-out een energieziekte. De symptomen lijken ook heel erg op elkaar. Mensen met een bore-out zijn ook opgebrand door alle stress, alleen wordt die stress in dit geval veroorzaakt door verveling. Iets wat natuurlijk op de loer ligt nu we zo veel tijd thuis doorbrengen.

Je werkt voelt zinloos, je leert niets nieuws en je verveelt je kapot. Het gevolg? Je gaat steeds meer twijfelen aan je eigen kunnen, waardoor je zelfvertrouwen afneemt en je nieuwe uitdagingen uit de weg gaat. Hierdoor kom je uiteindelijk terecht in een vicieuze cirkel.

De symptomen van een bore-out

Benieuwd of jij last hebt van een bore-out? Als je last hebt van (een aantal van) de volgende symptomen, is de kans groot dat je een bore-out hebt. Het verschil tussen een bore-out en burn-out is aan de klachten niet te herkennen, omdat deze hetzelfde zijn. De oorzaak is wat het onderscheid maakt: een bore-out ontstaat door stress vanuit een tekort aan prikkels en taken, een burn-out ontstaat door een overdaad aan prikkels en taken.

  • Je bent vermoeid en/of slaapt slecht
  • Je hebt last van hoofdpijn en stress
  • Je voelt je lusteloos en ongemotiveerd
  • Je kunt je slecht concentreren
  • Je bent prikkelbaar
  • Je hebt een verminderd zelfvertrouwen
  • Je hebt depressieve klachten

Lees ook: 10x zó herken je een beginnende burn-out en hoe je het kunt voorkomen

De risicofactoren énmanieren om hiermee om te gaan

Maar wat zorgt er nu precies voor dat je in een bore-out terecht komt en wat kun je hieraan doen? Hieronder een overzichtje:

Gebrek aan autonomie

Heb je het gevoel dat je

niet echt de ruimte hebt om nieuwe ideeën uit te werken en kom je vast te

zitten in processen? Dit zorgt er waarschijnlijk voor dat je motivatie alleen

maar nog meer afneemt. Mensen die op zoek zijn naar meer autonomie kunnen het

beste gaan werken bij een klein bedrijf waar je wél die ruimte krijgt, in

plaats van bij een groot bedrijf waar hiërarchie hoogtij viert.

Je krijg te weinig uitdaging

Voel je nog maar weinig uitdaging en prikkels? En heb je het gevoel dat je niets nieuws meer leert? Dan zullen weinig dingen je op een gegeven moment nog maar boeien en zul je je werkzaamheden op routine gaan uitvoeren. Nu kun je natuurlijk van baan gaan switchen, maar je kunt ook eerst proberen om binnen je huidige baan naar uitdaging te zoeken. Vraag bijvoorbeeld aan een collega om met een bepaalde taak te ruilen of vraag je leidinggevende om meer verantwoordelijkheden.

Onduidelijkheid

Is het voor jou eigenlijk niet echt duidelijk wat je taken precies zijn of welke doelen je moet bereiken? En heb je geen idee hoe je het eigenlijk doet omdat je geen feedback krijgt? Dan kun je ook last krijgen van een bore-out. Vraag daarom wat meer om feedback, niet alleen van collega’s, maar ook van je leidinggevende.

Geen sociale steun

Iets wat ook nog weleens

voor een bore-out wil zorgen, is een gebrek aan sociale steun. Het bedrijf waar

je werkt is bijvoorbeeld niet mensgericht en je krijgt maar weinig

ondersteuning. En je hebt ook geen leuke collega’s waar je steun aan kunt

hebben. In zo’n geval is het slim om op zoek te gaan naar een nieuwe baan.

Je zinloos voelen

Als je werk doet dat eigenlijk niet strookt met je normen en waarden, dan kun je het gevoel krijgen dat het werk dat je doet zinloos is. Hierdoor ben je steeds minder gemotiveerd om je werk nog goed uit te voeren, waardoor een bore-out uiteindelijk op de loer ligt. Als je dit gevoel hebt is het verstandig om eens op zoek te gaan naar een nieuwe baan waarbij je wél het gevoel hebt dat je iets goeds doet.

Bron | Metronieuws

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden