Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Cryotherapie: wat is het en wat zijn de gezondheidsvoordelen?

cryotherapie-wat-is-het-en-wat-zijn-de-voordelen.jpg

Blijf jij zodra het kwik richting de nul daalt het liefst de hele dag onder een warm dekentje liggen? Dan klinkt cryotherapie je misschien niet direct als muziek in de oren. Hierbij dompel je jezelf namelijk onder in een cabine met een temperatuur van -110 tot wel -132 graden Celsius. En dat is voor meerdere dingen goed. 

Wie mooi (en gezond) wil zijn, moet kou lijden, zo blijkt. 

Wat is cryotherapie?

Bij cryotherapie stel je je lichaam bloot aan extreme kou. Dat doe je door drie minuten lang (bijna) naakt in een cabine op ongeveer -110 graden Celsius te staan. Sommige salons gaan zelfs een stapje verder tot -132 graden. En hoewel dat niet als prettig klinkt, zweren sommigen erbij. Door de kou raakt je lichaam kort in shock, waardoor het overuren moet draaien om alle functies te laten werken.

Zo zou bij extreme kou je bloedtemperatuur tot wel 40 graden stijgen, waardoor virussen worden bestreden en je immuunsysteem een oppepper krijgt. Ook stijgt het zuurstofgehalte in je bloed, wat bevorderlijk is voor beschadigd weefsel. 

Weinig wetenschappelijk bewijs 

Er is nog weinig wetenschappelijk bewijs over de voordelen van cryotherapie, en het gaat dus vooral om opvattingen en ervaringen van mensen waarbij een sessie positief effect had. Ook steeds meer artsen zijn positief over cryotherapie. Zo zou het volgens dr. Colin Crosby van het BMI Hendon Hospital in Londen beschadigd zacht weefsel, zoals pezen, de aanhechting tussen bot en spier én gewrichten kunnen helpen herstellen. Ook zou je al bij één sessie minder ontstekingsremmers en pijnstillers nodig hebben bij kwaaltjes. 

Let wel op: cryotherapie is niet geschikt voor mensen met een pacemaker, wanneer je aan dialyse doet of als je problemen hebt met je bloeddruk

De voordelen van cryotherapie

Heb je altijd last van koude handen of voeten? Of heb je weinig energie? Dan kan cryotherapie helpen. De extreme kou zorgt namelijk voor een extra stimulering van de doorbloeding in je lichaam. Hierdoor kunnen verstopte bloedvaten weer opengaan. 

Chronische spierpijn en blessures 

Daarnaast kan cryotherapie langdurige spierpijnklachten en blessures verlichten. De kou zorgt in dit geval voor minder stijfheid en het zou ontstekingsremmend werken. Volgens Crosby zou cryotherapie in combinatie met fysiotherapie zorgen voor een korter herstel na een sportblessure. Ook zou het mogelijk helpen bij reumatische klachten. 

Goede nachtrust door cryotherapie

Slaap je slecht? Ook dan kan drie minuten in een cabine op -110 graden mogelijk wonderen verrichten. Dit schijnt het meest gehoorde positieve effect te zijn van mensen die cryotherapie hebben geprobeerd. De kou zorgt er namelijk voor dat je beter en dieper slaapt.

Helpt tegen cellulitis en spataderen

Cryotherapie wordt door sommigen ook als geheim wapen tegen cellulitis ingezet. Door de extreme kou maakt je lichaam meer collageen aan en schijnen afvalstoffen in je lichaam beter te worden afgevoerd. Hierdoor zou je een strakkere huid krijgen met minder oneffenheden. Ook je bloedvaten worden hiermee verstevigd, waardoor sommige mensen ook minder last kregen van spataderen. 

Lees ook: Pas op: deze zithouding kan het risico op cellulitis vergroten

Goed tegen stress

Heb je de laatste tijd nergens puf voor en zit je niet lekker in je vel? Ook dan zou cryotherapie kunnen helpen. Je lichaam tijdelijk blootstellen aan de extreme kou zorgt voor een endorfine- en serotonine-boost. Hierdoor krijg je een ontspannen en opgewekt gevoel, waardoor het voor sommigen goed werkt bij stress, angstklachten en zelfs bij depressie. 

Brandwonden 

Als laatste kan cryotherapie ook bij brandwonden positief effect hebben. Doordat het zuurstofgehalte in je lichaam toeneemt kan beschadigd (zacht) weefsel zich beter herstellen. Daarnaast kunnen sommige brandwonden behoorlijk jeuken, de kou kan deze jeuk verlichten. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | Women’s Health, Treatwell, Cryocenternederland
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant