null Beeld

Wat is COPD? 3 feiten

Van 19 t/m 25 april wordt gecollecteerd voor het longfonds. De stichting stelt zichzelf ten doel om de kwaliteit van leven te verbeteren van mensen met een chronische longziekte als astma en COPD. Maar wat is COPD eigenlijk? Drie feiten op een rij.

1. Chronic Obstructive Pulmonary Disease

Het staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Mensen met COPD zijn kortademig door ontstekingen in de longen. Longblaasjes gaan hierdoor kapot en er ontstaan klachten als hoesten en benauwdheid. Het is de vijfde doodsoorzaak ter wereld.

2. Roken

COPD ontstaat meestal na je veertigste. Astma, longontstekingen en andere longziekten kunnen de oorzaak zijn, maar meestal wordt het veroorzaakt door roken of meeroken. Stoppen kan moeilijk zijn, maar is van levensbelang, omdat roken het verloop van deze ziekte kan versnellen.

3. Risico test

Zo'n 320.000 mensen hebben deze ziekte, en nog eens 300.000 lopen groot risico, zonder dat ze het zelf weten. Test hier of je risico loopt op deze ziekte.

null Beeld

Dit en meer Gezond Nieuws lees je in Margriet 17. Bestel online via Tijdschrift365.nl.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden