Wat is buikgriep en hoe kom je er vanaf?
Iedereen heeft wel eens buikgriep gehad. Je moet onwijs vaak naar de wc en hebt diarree of moet overgeven. Maar ook misselijkheid, krampen, hoofdpijn en soms koorts horen bij buikgriep. Hoe kom je eraan en - nog veel belangrijker - hoe kom je er zo snel mogelijk weer vanaf?
Buikgriep is naast vervelend ook nog eens hartstikke besmettelijk. Dus het is oppassen geblazen als je het hebt of als je in contact komt met iemand die het heeft. Buikgriep wordt overgedragen via vieze handen, wc-brillen, hoesten en niezen.
Buikgriep is geen griep
De naam past eigenlijk niet bij de aandoening, want het is geen echte griep. Het kan wel griep symptomen geven, maar je hebt nooit last van je keel. Dat is bij een echte griep wel het geval. De belangrijkste misconceptie over buikgriep is dat mensen het vaak door de war halen met een voedselvergiftiging. Niet heel gek, de symptomen lijken erg op elkaar. Alleen, buikgriep ontstaat door een bacterie, virus of parasiet. Voedselvergiftiging ontstaat alleen door het eten van besmet voedsel, vaak veroorzaakt door een bacterie dus. Van een voedselvergiftiging ben je dan meestal ook sneller af dan van buikgriep.
Wat kan je dan doen aan buikgriep om er zo snel mogelijk vanaf te komen? Eigenlijk niet heel veel. Dat virus of die bacterie moet er gewoon uit. En hoe vies het ook klinkt, dat gebeurt het beste en snelste door over te geven en diarree te hebben. Je lichaam ontdoet zichzelf op die manier van verkeerde stoffen in je lijf. Waar je wel rekening mee moet houden: zorg dat je niet uitdroogt. Hoezeer je er ook niet aan moet denken, probeer veel te blijven drinken als je buikgriep hebt.
Blijf drinken
Drink dus veel water, maar wissel ook eens af met warme thee of bouillon. Dit laatste is goed om een eventueel zouttekort - waardoor je je erg flauw kunt voelen - aan te vullen. Als je wel eens hebt gehoord dat het geen zin heeft om water te drinken omdat je het toch weer uitspuugt: dat is een fabel.
Heb je het gevoel uitgedroogd te zijn, neem dan ORS. Dat is een drankje met zouten en suikers. Het smaakt vies, maar werkt heel goed. ORS vind je bij de drogist. Qua eten is het fijn om het licht te houden met bijvoorbeeld een banaan, rijst, beschuit of appels.
Als je buikgriep, zoals meestal, veroorzaakt wordt door het norovirus, ben je er vaak na vier tot zeven dagen vanaf. Bij kinderen, ouderen en mensen met een aandoening kan dit langer duren.
Hoe voorkom je buikgriep?
En is er nou een manier om buikgriep te voorkomen? Je kunt in ieder geval je best doen. Houd de wc goed schoon als een huisgenoot of familielid ziek is, draag handschoenen tijdens het schoonmaken en reinig ook glazen, borden en bestek extra goed. Het is ook beter om iemand met buikgriep niet voor anderen te laten koken. Handen schudden, kussen of ander intiem contact moeten ook even wachten. Hoesten of niezen moet achter een hand gebeuren en die hand moet daarna gewassen worden.
Voor buikgriep hoef je dus geen medicijnen te nemen, op een eventuele diarreeremmer na. Ook de dokter hoef je niet te bezoeken. Wil je toch raad van een huisarts, dan is het slim om eerst te bellen in plaats van langs te gaan. Het is wel aan te raden om een huisarts te bezoeken als je last krijgt van verwardheid of of als er bloed bij de ontlasting zit. Ook heel veel dorst hebben, drie dagen lang zes keer per dag of meer waterdunne ontlasting hebben én het gevoel dat je bijna flauwvalt, zijn redenen om contact op te nemen met je huisarts.
Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!
Bron | Gezondenco
Beeld | iStock