Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Wat is beter: ’s ochtends of ’s avonds douchen?

Wanneer douche jij: 's ochtends of 's avonds? Dat hangt natuurlijk af van je (sport)activiteiten en waar jij je het lekkerste bij voelt. Maar los daarvan, wat is écht de goede keus?

De wetenschap heeft het antwoord. Check jouw gewoonten en zie wat onderzoek uitwijst.

Je kunt het best 's ochtends douchen als je:

Een vette huid hebt

"'s Ochtends douchen is voor goed voor degene met een vette huid. Je kunt dan het beste het douchen in je ochtendroutine inplannen in plaats van in de avond", aldus internist Dr. Holly Phillips, op Yahoo Health. "Olie en talg kunnen zich in de loop van de nacht op je huid opstapelen. Een warme douche is perfect om je poriën te reinigen."

Die dag productief en creatief bezig moet zijn

"Een douche nemen is als een meditatie", legt Harvard-professor psychologie Shelley Carson uit aan Greatist. "Je komt namelijk in een soort ontspannen, maar toch alerte state of mind terecht met je hersenen. Die staat is perfect voor het creëren van nieuwe, goede ideeën of oplossingen. Daarom is aan het begin van de dag douchen goed, zodat je je hersenen een vliegende start kunt geven."

Het moeilijk vindt om 's ochtends wakker te worden

Veel mensen gebruiken de douche om goed wakker te worden. In de ochtend douchen blijkt je inderdaad alert te maken en de stofwisseling een boost te geven. Uit onderzoek blijkt dat je extra alert bent gedurende de dag als je je douchebeurt 's ochtends eindigt met koud water.

Jezelf vaak snijdt tijdens het scheren

Ben je van plan benen, oksels of andere plekken te scheren onder de douche, maar snijd je jezelf weleens per ongeluk tijdens zo'n scheerbeurt? Kies er dan voor om je scheermoment 's ochtends te doen in plaats van in de avond. Volgens Greatist stolt je bloed eerder in de ochtend dan in de avond.

Je kunt het best 's avonds douchen als je:

Een heel droge huid hebt

Olie en talg kunnen zich in de loop van de nacht op je huid stapelen. "'s Ochtends douchen met een reiniger is aan te raden voor mensen met een vette huid", weet dermatoloog dr. Tanya Kormeili. Heb je juist een heel droge of eczeemhuid? Een douchebeurt kan de huidbarrière van je droge huid aantasten. "Verplaats de douchebeurt dan naar een moment aan het einde van de dag om de huid meer rust te geven."

Je lakens schoon wilt houden

Je huid wordt gedurende de dag vuil, door luchtvervuiling, transpiratie, talg en bacteriën. En wellicht bevatten je dagelijkse bezigheden extra veel vieze stoffen of vervuiling. Wil je je schone bed zo fris mogelijk houden, spring dan onder de avonddouche met een goede reiniger.

Je make-up draagt

Je gezicht goed reinigen voordat je gaat slapen is een must. Als je make-up draagt of een crème met spf (zonnefilter) is het helemaal belangrijk om je huid s'avonds goed te reinigen. Dit kan met een cleanser met of zonder water, dus met of zonder douche. Door de stoom van de douche openen de poriën zich en waardoor de huid veel dieper kan worden gereinigd.

Je hebt gesport

Logisch, je wilt niet met een bezweet sportlichaam naar bed. Douchen na die avondwork-out, dus! Uiteraard geldt dit voor de ochtend als je 's ochtends sport. Kortom, kijk waar jij je het lekkerst bij voelt!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Greatist

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden