Margriet logo
Deze thee kun je het best drinken als je keelpijn hebt | Margriet Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wat is beter bij keelpijn: warme thee of koud water? KNO-arts legt uit

Keelpijn is vervelend, maar gaat meestal vanzelf over. Tot die tijd wil je de pijn vast zo veel mogelijk verzachten. Maar wat werkt nou het best bij keelpijn, warme thee of koud water drinken?

Een KNO-arts legt het uit.

Oorzaak keelpijn

Keelpijn wordt meestal veroorzaakt door het verkoudheidsvirus. Een keelontsteking kan flink pijn doen. Medische sites als Thuisarts.nl adviseren vooral om regelmatig koud water te drinken, op een snoepje te zuigen en eventueel paracetamol te slikken. Houd je keelpijn langer dan tien dagen aan, neem dan contact op met je huisarts. Wellicht zijn het je amandelen, of iets anders onderliggends. Het is mogelijk ook een symptoom van corona, dus zolang de pandemie gaande is doe je er goed aan om je daarop te (laten) testen.

Beter warme thee of koud water bij keelpijn?

Maar onderschat ook thee niet. “Warme thee zorgt ervoor dat de bloedvaten van de keel en de spieren zich meer openen en ontspannen, waardoor de zere keel wordt verzacht”, legt KNO-arts en allergie-expert Shawn Nasseri uit aan Well+Good. Volgens hem werkt warme thee beter dan een koud drankje of ijsje. “IJskoude drankjes kunnen krampen in de keel veroorzaken, die niet prettig voelen.” Let er wel op dat de thee niet te heet is, dit kan je keel juist irriteren. En merk jij dat je toch echt meer baat hebt bij koud water, dan moet je dat ook vooral drinken.

Zoethoutthee

Wat voor soort thee je bij keelpijn het best kunt nemen? Uit onderzoek blijkt dat zoethoutthee je keelpijn kan verzachten. Wees daar echter wel zuinig mee. In zoethoutthee zit het stofje glycyrrhizine. Als je daar te veel van binnenkrijgt, kun je vocht vasthouden en kan je bloeddruk hoger worden. Wissel het dus af met andere theesoorten en water. Ook thee met gember, citroen en honing wordt aangeraden. Goed voor je immuunsysteem én verzachtend voor je keel.

Bron | Well+Good, Thuisarts.nl
Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden