null Beeld

Wat is beter bij een verkoudheid: je neus ophalen of snuiten?

Het is natuurlijk een onsmakelijk gehoor om je neus op te halen. Maar toch is het gezonder dan je neus snuiten. En dat zit zó.

René Poublon, kno-arts in het Rotterdamse Erasmus MC, adviseert zijn patiënten altijd om de neus vooral op te halen. "Dat klinkt misschien vies, maar het is heel gewoon dat we elke dag ongemerkt wel een liter snot doorslikken."

Snot is je beste verdediging

Snot heeft een heel belangrijke functie: het houdt stofdeeltjes en ziekteverwekkers tegen die we bij elke inademing naar binnen zuigen. Die hopen zich op in het slijm dat wij vervolgens doorslikken. Het maagzuur breekt daarna de bacteriën in het slijm af.

Druk op de ketel

Als het een virus toch is gelukt om door de verdedigingslinie in de neus te komen en je verkouden wordt, raakt het slijmvlies in de neusholte ontstoken. Het zwelt op en gaat veel meer snot produceren dan normaal. Wie dat met hard snuiten wegblaast, bouwt overdruk in de neus op, legt Poublon uit. "Zo ontstaat de kans dat snot de verkeerde kant op schiet en in een bijholte belandt. Neus en holtes staan namelijk in een open verbinding met elkaar. Daardoor ontstaat de kans op een bijholteontsteking. Als iets door de natuur naar achteren wordt getransporteerd, moet je dat niet naar voren blazen. In het dierenrijk zien we ook geen zakdoeken."

Lees ook: verkouden of toch griep? Zó herken je de verschillen

Zoutwateroplossing

Is je snot erg hardnekkig? Het vergt misschien enige oefening, maar haal dan je neus op met een oplossing van zout water, aldus Poublon. Omdat de slijmvliezen van de neus zijn gezwollen, is de doorgang voor het slijmtransport nauwer. De zoutwateroplossing verdunt snot, waardoor het makkelijker wegspoelt.

Toch snuiten?

Wie toch wil snuiten, moet vooral niet te veel druk zetten. Snuit niet je hele neus ineens leeg, maar blaas zachtjes eerst via het ene neusgat en dan via het andere. Gebruik, om zelfbesmetting te voorkomen, ook telkens een schoon zakdoekje.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RIVM, de Volkskrant

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden