Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít gebeurt er in je hoofd als je migraine hebt

dit-gebeurt-er-in-je-hoofd-als-je-last-van-migraine-hebt.jpg

Een op de acht Nederlanders heeft er last van: migraine. Zo’n aanval geeft je niet alleen bonzende hoofdpijn, maar zorgt vaak ook voor misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en geluid én laat je sterretjes of vlekken zien. Maar wat gebeurt er eigenlijk in je hoofd als je last hebt van migraine?

Maar liefst twee miljoen Nederlanders heeft last van migraine en toch weten we maar weinig over wat er echt in je hoofd gebeurt wanneer je dit hebt.

Kortsluiting

Er is nog veel onduidelijkheid over wat migraine precies veroorzaakt, maar onderzoekers weten wel steeds beter wat er in je hoofd gebeurt bij migraine. Gisela Terwindt, neuroloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), legt aan NU uit hoe migraine werkt. Een aanval begint als bepaalde delen van de hersenen overmatig geprikkeld raken, zegt ze. Hierdoor ontstaat een soort kortsluiting: een tijdelijke ontregeling in je brein.

Lees ook:
Onderzoekers mogelijk dichterbij nieuw medicijn tegen migraine

Aura of hoofdpijn

Om verder te begrijpen wat er aan de hand is bij migraine, moeten we eerst kijken naar de twee verschillende beginsymptomen van een aanval. Ongeveer een derde van alle migrainepatiënten begint een aanval met een aura. Bij zo’n aura zie je sterretjes, zigzaglijnen, kleuren of vlekken. Bij de andere twee derde van de migrainepatiënten beginnen die aanvallen met een typische, vreselijke hoofdpijn: een bonkende pijn aan één kant van het hoofd.

Aura

De overprikkeling of zogenaamde kortsluiting die er in het hoofd is bij migraine, ontstaat vaak in het achterste gebied van de hersenen. Daar zit ook het gebied waarmee je kunt zien. “Bij een aura zijn zenuwcellen in de hersenen een korte tijd heel actief, waarna ze uitgeput raken en even niks meer kunnen”, legt Terwindt uit. Omdat dit precies gebeurt in het gebied waarin het zicht wordt bepaald, krijgen mensen dus de bekende problemen waarbij ze slecht zien.

Bonkende hoofdpijn

Maar hoe zit dat dan bij de meer typische soort van migraine die twee derde van de patiënten ervaart, waar ze last hebben van bonkende hoofdpijn? Bij deze migrainepatiënten gebeurt waarschijnlijk iets vergelijkbaars als bij de mensen met een aura, maar dan op een andere plek. De typische migrainehoofdpijn – bonkend, aan één kan van het hoofd – ontstaat doordat de vijfde hersenzenuw geactiveerd wordt. “Die zit in de hersenstam en heeft uitlopers naar de hersenvliezen die om het brein heen liggen. Bij de activatie komen allerlei ontstekingsstoffen vrij in de hersenvliezen”, zegt Terwindt. En die werken vervolgens week op de pijnzenuwen, waardoor je hoofdpijn krijgt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | NU, Gezondheidsnet
Beeld | iStock

Ook interessant