null Beeld

Wat iedereen moet weten over diabetes type 2

- In samenwerking met het Diabetes Fonds -

Jannie Conté (69) kreeg 25 jaar geleden de diagnose diabetes type 2. Een ziekte waarmee ze altijd rekening moet houden. Ze let op haar voeding, probeert veel te bewegen én… gaat ieder jaar op controle bij de oogarts.

Geen verrassing

Haar vader en oma hadden diabetes, dus de diagnose was geen verrassing. “Het is ook niet zo dat diabetes type 2 mijn leven beheerst, maar ik moet er wel altijd rekening mee houden,” vertelt Jannie Conté. “Om de drie maanden ga ik op controle bij de diabetesverpleegkundige. Verder houd ik wel goed mijn bloedsuikerspiegel in de gaten. Als ik heel eerlijk ben, zou het beter zijn als ik de zoetigheid wat vaker liet staan. Wanneer ik intensief sport, gaat het ook beter met mijn diabetes type 2. En hoewel ik eigenlijk een hekel heb aan sporten, is meer bewegen toch mijn goede voornemen voor de winter. Dat staat nu zwart op wit, dus het moet lukken.”

'Wanneer ik intensief sport, gaat het beter met mijn diabetes type 2'

Op controle

Een ander punt van aandacht zijn haar ogen. Bij diabetes loop je een grote kans op oogcomplicaties. De meeste oogproblemen zijn gelukkig op tijd op te sporen en te behandelen. Daarom gaat Jannie ieder jaar op controle bij de oogarts. “En als ik merk dat m’n ogen achteruit gaan, sta ik direct bij mijn huisarts op de stoep. Ik heb ook staar. Dat kan te maken hebben met diabetes, maar ook veel gezonde mensen van mijn leeftijd hebben dat. In ieder geval hoef ik er nog niet aan geopereerd te worden, zegt mijn oogarts. Fijn dat hij het goed in de gaten houdt.”

Laat je ogen checken

Diabetes kan voor oogcomplicaties zorgen. Om Nederlanders hiervan meer bewust te maken, werken het Diabetes Fonds en Specsavers samen. Ze zetten zich in voor gezonde ogen en maken meer onderzoek mogelijk. Niet alleen voor mensen met diabetes, maar voor iedereen is het van belang om iedere twee jaar je ogen te laten onderzoeken door een opticien met een overheidserkend diploma. Hiervoor kun je terecht bij een filiaal van Specsavers. Heeft u het vermoeden dat u diabetes heeft? Neem dan contact op met uw huisarts. Deze kan eventueel doorverwijzen naar de oogarts om mogelijke oogcomplicaties vast te stellen. Meer informatie: specsavers.nl/diabetesfonds

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden