null Beeld

Wat helpt tegen okselgeur?

Sprayen, wassen, scheren; als je de verkeerde okselbacteriën hebt, helpt bar weinig tegen nare geurtjes. Maar ook de meest frisse oksels kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. Zeker als je bedenkt dat okselgeur mogelijk besmettelijk is...

Net als onze darmen en mond, hebben onze oksels een eigen microbioom dat krioelt van de bacteriën. Maar in tegenstelling tot je darmen, woont er onder je oksels overwegend één soort. Bij de meeste mensen is dat een onschuldig beestje dat wel voor een muffige of gewone zweetlucht kan zorgen, maar deze stinkt niet echt. Als je echter pech hebt, hoor jij bij de tien procent van de mensen bij wie de zogeheten corynebacterie in de meerderheid is. Dit beestje produceert onwelriekende gassen. En erger nog: als hij eenmaal dominant is, krijg je hem moeilijk weg.

Waarom deo geen zin heeft

Bacteriën in je mond zijn goed in toom te houden met een goede mondhygiëne, maar poetsen tegen okselgeurtjes heeft weinig zin en zelfs eerder het tegenovergestelde effect. De ellende met stinkende okselbacteriën is namelijk dat ze diep in je klieren zitten. Met een washandje kun je er dus niet bij en datzelfde geldt voor de aluminiumzouten van je deo. Ze doden alleen de beestjes op de huid. Ook de goede!

Zorg voor versterking

Gelukkig is er ook goed nieuws. Zo ontdekte bio-ingenieur Chris Callewaert van de Universiteit Gent dat je de goede bacteriën wel aan versterking kunt helpen. Zo groeien zij een stuk sneller op katoen dan hun stinkbroertjes, die weer het beste op synthetische kleding gedijen. Van proefpersonen die een week lang met katoenen wattenproppen onder hun oksels liepen, had de helft minder last van stinkoksels, ook nog na drie maanden. Ook proefpersonen van wie de watten eerst een week door okselfrisse donoren waren gedragen (een 'okselbacterietransplantatie'), merkten duidelijk verbetering. De Belg wil nu onderzoeken of hij een soort probiotica voor goede okselbacteriën kan ontwikkelen.

Okselgeur besmettelijk?

Maar als je góéde bacteriën van iemand kunt overnemen, geldt dat dus ook andersom. Het overkwam in elk geval de bio-ingenieur himself nadat hij een nacht met een niet zo fris ruikend meisje had doorgebracht en de dag erna onaangenaam werd verrast door een indringende geur onder zijn oksels. Iets waar hij eerder nooit last van had gehad, aldus Callewaert in een interview met de Volkskrant. Hij probeerde van alles. Wassen met zeep, antitranspirantdeo - die de poriën dichtstopt en daardoor het zweten vermindert - het mocht allemaal niet baten. Door een oud, strak katoenen T-shirt te dragen dat hij vroeger veel tijdens het schilderen aan had, is hij er naar eigen zeggen na een tijdje weer vanaf gekomen.

6 tips tegen nare lichaamsgeurtjes

1 Leef niet te steriel. Veel wassen en deo gebruiken kan mogelijk je populatie goede bacteriën verzwakken.

2 Antitranspirantdeo werkt niet tegen stinkgeur, alleen tegen overmatig zweten.

3 Draag katoen, geen polyester. Katoen is gunstig voor bacteriën die geen stank veroorzaken en ongunstig voor de stankveroorzakers.

4 Wassen op dertig of veertig graden verwijdert vuil, maar geen bacteriën. Het kan zelfs zo zijn dat wanneer je een kledingstuk wast, de bacteriën worden overgedragen op de rest van je kleren. Laat je wasmachine daarom af en toe een kookprogramma of een onderhoudswas draaien om achterblijvende bacteriën te doden.

5 Probeer je geen zorgen te maken over lijfgeur; van stress ga je alleen maar zweten en lijfgeur schijnt zelden door anderen te worden opgemerkt.

6 Als echt niks helpt, kan een botoxbehandeling (tijdelijk) soelaas bieden. Ook zijn er behandelingen met microgolven die je klieren dichtschroeien.

Bron | volkskrant.nl

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden