Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Kriebelhoest? Deze 7 dingen kunnen je écht helpen

kriebelhoest-deze-7-dingen-kunnen-je-echt-helpen.jpg

Kriebelhoest, gék kun je ervan worden! Vooral ’s nachts is het erg, als je door het hoesten wakker gehouden wordt. Maar wat kun je ertegen doen?

We geven zeven tips.

Wat is kriebelhoest?

Een kriebelhoest is een droge hoest zonder slijm, die ontstaat als het afdeklaagje in de keel (het zogeheten luchtwegepitheel) is beschadigd. Als je eenmaal begint met hoesten, lukt het bijna niet meer om ermee op te houden. En helaas: hoe meer je hoest, hoe meer je keel beschadigt, waardoor je nog meer moet hoesten.

Boosdoeners

Als je een kriebelhoest te pakken hebt is het goed om te weten waar deze vandaan komt, want sommige oorzaken kun je wel uit de weg gaan. Er zijn namelijk meerdere boosdoeners in het spel:

  • verkoudheid (virus)
  • sigarettenrook
  • stoffige ruimtes
  • droge ruimtes (airconditioning)
  • allergie
  • ook hebben sommige geneesmiddelen droge hoest als bijwerking.

Tips tegen kriebelhoest

Kriebelhoest is niet ernstig en gaat na een tijdje altijd weer over, maar hoe eerder je er vanaf bent, hoe prettiger. Deze tips kunnen (ook preventief) werken:

1. Bakje water op verwarming

Zorg dat de luchtvochtigheid in huis op peil is. Dat kan gewoon door een bakje water op de verwarming in je woon- en slaapkamer te zetten. Je kunt ook een luchtbevochtiger aanschaffen. Dit apparaat zorgt voor de juiste luchtvochtigheid (tussen de 35 en 55 procent).

2. Stop met roken

Ben je een roker en moet je vaak hoesten? Stoppen met roken kan de hoestklachten aanzienlijk verminderen.

3. Adem door je neus

Begint het een beetje te kriebelen? Probeer dan zo veel mogelijk door je neus te ademen. Dan krijg je minder snel zo’n vervelende hoestbui.

4. Zuig op honing en laurierdrop

Volgens Amerikaans onderzoek is honing even effectief als een hoestmedicijn. Zuig op een flinke theelepel honing of los wat op in een kop thee (laat dit wel eerst even afkoelen als het heeft gekookt, anders gaat de geneeskracht verloren). Ook laurierdrop staat erom bekend keelirritatie te verzachten.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

5. Drink (tijm)thee

Bij een schrale keel kan het prettig zijn om iets warms te drinken, zoals thee. Van tijmthee wordt gezegd dat het je slijmvliezen tegen bacteriën beschermt, door de looistoffen die erin zitten. Verder zou tijmthee speciale oliën bevatten die de hoestprikkels verminderen. Voeg twee theelepels verse tijm toe aan een mok met gekookt water en laat tien minuten intrekken. Drink het met kleine slokjes. Gorgelen kan ook helpen.

6. Doe suiker (of honing) in je thee

Bij een plotseling opkomende kriebelhoest kan het helpen om op een suikerklontje te zuigen. Maar je kunt ook gewoon suiker in je (tijm)thee doen. Liever geen suiker? Houd het dan dus bij die honing.

7. Niet hoesten…

Hoe moeilijk ook, probeer zo min mogelijk te hoesten! Door te hoesten of de keel te schrapen raakt je keel namelijk verder geïrriteerd, wat opnieuw een hoestprikkel veroorzaakt.

Hoestmiddelen helpen niet

Van hoestmiddelen die je bij de drogist of apotheek kunt kopen, is de werking nooit bewezen. Ze helpen niet tegen hoest (of slijm) en zeker niet om de hoestklachten sneller te laten genezen. Misschien wil je je geld daar dus niet aan verspillen.

Bron | thuisarts.nl, nationalacademic.nl
Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant