Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wat helpt tegen brandnetelsteek?

brandnetel.jpg

Ze zijn ongevaarlijk, maar kunnen behoorlijk branden en jeuken: brandnetelsteken. Gelukkig heeft moeder natuur zelf voor doeltreffende oplossingen gezorgd. 

Zodra je de brandhaartjes van een brandnetel aanraakt (op de stengel en aan de onderkant van de bladeren), geeft de plant een zuur af dat op de blote huid jeuk en bultjes veroorzaakt. Maar voor verlichting hoef je nooit ver te zoeken! Hondsdraf en weegbree werken heel goed tegen de jeuk en groeien altijd in de buurt van brandnetels. Kneus de bladeren tot het sap eruit komt, wrijf dit over de bultjes en je bent binnen enkele seconden van de jeuk af. Hoe sneller je dit doet, hoe beter.

Tandpasta of azijn

Mocht je thuis toch nog last hebben van jeuk of een branderig gevoel, dan kun je er tandpasta op smeren of de plek inwrijven met azijn. Bij heftige irritatie kun je een middeltje van de drogist gebruiken, zoals Azaron of Calendulan, al zijn de ergste klachten meestal binnen een uur weg. Probeer in elk geval zo min mogelijk te krabben, want dit maakt de jeuk alleen maar erger.

Extra gezonde groentesoep

Naast bovenstaand nadeel valt er ook veel goeds te vertellen over brandnetels. Ze zijn namelijk lekker én supergezond. Het is dat ze zichzelf zo goed beschermen, anders zouden veel dieren ze beslist oppeuzelen. De jonge scheuten bevatten veel vitamine C, vitamine A en zijn rijk aan ijzer, eiwit en belangrijke mineralen, zoals magnesium. Ze zijn daarnaast vooral beroemd vanwege hun zuiverende werking, doordat ze het lichaam helpen afvalstoffen te verdrijven. Daarom wordt er vaak thee van getrokken. Daarnaast geven een paar toppen brandnetel ook een heerlijke finishing touch aan je groente- of tomatensoep:

 

Ook interessant