Wat gebeurt in je hersenen bij een black-out?
Een black-out vindt op de meest vervelende momenten plaats: wanneer je een belangrijke presentatie moet houden, tijdens een spannende quiz of wanneer je een haastige keuze moet maken. Hoe is dit te verklaren?
We leggen het uit.
Black-outs: dit doet het met je hersenen
Wie een black-out krijgt, kan zich even helemaal niks meer herinneren en lijkt alle informatie in haar hersenen kwijt te zijn. Vaak is (plotselinge) stress de oorzaak, maar wat gebeurt er eigenlijk in je hersenen bij een black-out? De redactie van Bedrock ging op zoek naar antwoorden.
Zij omschrijven een black-out het beste als een tijdelijke storing in de hersenen. Het kortetermijngeheugen en langetermijngeheugen kunnen dan niet meer met elkaar communiceren, waardoor je plotsklaps niet meer goed kunt nadenken en voor een korte periode geen herinneringen meer hebt. Gelukkig gaat het vaak om een tijdelijke storing, die meestal veroorzaakt wordt door stress of angst.
De wet van Yerskon-Dodson
Dat een black-out vaak veroorzaakt wordt door stress, kan verklaard worden door de wet van Yerskon-Dodson. Een vrij ingewikkelde wet, die kort gezegd verklaart dat er een belangrijk verband tussen stress en presteren bestaat. Stress kan namelijk voor betere prestaties zorgen, maar dat geldt slechts tot op bepaalde hoogte. Wanneer het stresslevel te hoog wordt gebeurt juist het tegenovergestelde, en kan een black-out het gevolg zijn.
Black-out voorkomen
Hoewel een black-out op onverwachtse momenten plaatsvindt, zijn er tips om het risico kleiner te maken. Zo kan cafeïne een negatieve impact op het brein hebben, wat de kans op een black-out verhoogt. Daarnaast is het over het algemeen belangrijk om dat stresslevel zo laag mogelijk te houden. Makkelijk gezegd, maar hoe doe je dat? Zorg bijvoorbeeld voor voldoende rust en slaap, beweeg voldoende en let op je ademhaling. Ook te lang aan een moeilijke taak werken kan foute boel voor je brein betekenen: neem dus regelmatig een pauze en zorg ervoor dat je brein niet overwerkt raakt.
Verschil black-out en flauwvallen
Vaak worden een black-out en flauwvallen met elkaar verward. Best logisch, omdat je in beide gevallen even van de wereld bent. Toch zit er een groot verschil tussen de twee: bij een black-out gaat het om verlies van je geheugen, terwijl het bij flauwvallen om verlies van je bewustzijn gaat. Waar een black-out verschillende oorzaken kan hebben (denk bovengenoemde stress, een overmatig gebruik van alcohol of een harde klap tegen het hoofd), is bij flauwvallen één grote oorzaak de boosdoener: een plotselinge verlaging van je bloeddruk. Dit kan dan wel weer verschillende oorzaken hebben, zoals te snel opstaan, een heftig verschil tussen temperaturen of hartkwalen.