null Beeld

Wat gaat er mis met het persoonsgebonden budget?

Deze week bleek uit een nog niet gepubliceerde steekproef van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) dat de helft van alle declaraties die elke maand voor persoonsgebonden budgetten (pgb's) binnenkomen, niet aan de regels voldoet. Wat gaat er mis?

Het persoonsgebonden budget is een soort subsidie van de overheid waarmee chronisch zieken en gehandicapten zelf hun zorg kunnen inkopen en regelen. Probleem is alleen dat er sinds de invoering in 1996 veel mee wordt gefraudeerd. Sinds 2015 heeft de Tweede Kamer daarom de Sociale Verzekeringsbank, die ook de aow en de kinderbijslag uitkeert, verantwoordelijk gemaakt voor de uitbetaling van het zorggeld. Het idee was dat het dan allemaal beter zou worden.

Zorgverleners in geldnood

Een belangrijke verandering was dat de SVB het persoonsgebonden budget voortaan achteraf - en direct aan de zorgverlener - uitbetaalde, nádat de bank had gecontroleerd en vastgesteld dat er ook echt zorg was verleend. Vanwege allerlei technische, administratieve en communicatieproblemen (onder andere tussen de SVB en gemeentes, die de pgb's toewijzen) bleek dit makkelijker gezegd dan gedaan. Veel zorgverleners kregen hun geld te laat.

Minder controle om tijd te besparen

Om ervoor te zorgen dat mensen toch op tijd hun geld kregen, voerde de SVB in opdracht van zorgstaatssercretaris Martin van Rijn daarom minder controles uit. Dit noodscenario is nu, anderhalf jaar later, nog steeds van kracht. De bank heeft dus al die tijd geld uitgekeerd aan mensen die hier mogelijk helemaal geen recht op hebben, of dit in elk geval niet rechtmatig hebben verkregen.

'800 duizend declaraties onterecht goedgekeurd'

En dat zijn er nogal wat. Uit een nog niet gepubliceerde steekproef van de SVB die de Volkskrant in handen heeft, blijkt dat maar liefst de helft van de 140 duizend aanvragen die elke maand binnenkomen niet aan de regels voldoet. Volgens de SVB gaat het zeker niet altijd om fraude en betreft het vooral administratieve fouten, zoals een handtekening die ontbreekt. Maar formeel moet een declaratie dan wel worden afgekeurd. Omdat er echter minder wordt gecontroleerd, worden ze gewoon uitbetaald. Op basis van de huidige steekproef zijn volgens de Volkskrant alleen al het afgelopen jaar 800 duizend declaraties onterecht goedgekeurd.

'Vanaf 1 oktober moet alles kloppen'

Vanaf 1 oktober moet hier verandering in komen, dan gaat er weer volop gecontroleerd worden en moeten alle aanmeldingen kloppen, aldus het SVB. Tot die tijd worden onvolledig ingevulde declaraties nog uitbetaald, al kunnen aanvragers wel een belletje en een brief verwachten om ze op de regels te wijzen.

Waarschijnlijk gewacht tot na de verkiezingen

Als reactie op het Volkskrant-artikel zegt de SVB 'veel voorbereidingen' te hebben getroffen om het 'niveau van dienstverlening hoog te houden'. Maar veel politici en gemeentes hebben inmiddels hun vertrouwen in het huidige pgb-systeem verloren. Het ziet er alleen niet naaruit dat de overheid snel een andere oplossing zal bedenken. Als het na 1 oktober nog steeds niet goed gaat, wordt hier hoogstwaarschijnlijk pas na de verkiezingen in maart 2017 naar gekeken.

Reageer op de stelling

Margriet is benieuwd wat je van de huidige pgb-uitvoering vindt. Onder aan deze pagina (even scrollen) kun je reageren op deze stelling: Het pgb werkt niet, de overheid moet het systeem opheffen en een beter controleerbaar systeem invoeren.

Je kunt er ook over meepraten op onze Facebookpagina. Misschien lees je je reactie binnenkort terug in Margriet.

Bron | Zorgwijzer, Parool, de Volkskrant, SVB, Rijksoverheid.nl

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden