Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wat drijft er in ons kraanwater?

water-drinken-afvallen.png

Wist je dat je met een glas kraanwater kleine hoeveelheden medicijnresten kunt binnenkrijgen? Volgens wetenschappers kan het geen kwaad voor de volksgezondheid, maar het milieu heeft het zwaarder te verduren. Gooi oude of niet gebruikte medicijnen daarom nooit zomaar weg.

Medicijnen komen via de urine en ontlasting van medicijngebruikers in de riolering terecht. Ook zijn er mensen die niet gebruikte geneesmiddelen door de wc of de gootsteen spoelen. Deze medicijnen belanden vervolgens in het oppervlaktewater en komen (via dit water) in ons grondwater en in de bodem terecht. Zo worden soms ook medicijnresten in ons drinkwater aangetroffen.

Slecht voor dieren

De concentraties geneesmiddelen in ons drinkwater zijn volgens wetenschappers echter zo laag, dat we ons geen zorgen hoeven te maken over onze gezondheid. “Toch willen mensen dit niet in hun drinkwater hebben,” aldus Caroline Moermond van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut neemt deze week deel aan een internationaal symposium in Brussel om de schadelijke effecten van geneesmiddelen op het milieu en drinkwater terug te dringen. “Waterdieren zoals vissen en kreeftjes zijn hier heel gevoelig voor,” aldus Moermond. “Zo kunnen medicijnresten in het oppervlaktewater geslachtsveranderingen bij vissen veroorzaken.” Door de toenemende vergrijzing zullen er steeds meer geneesmiddelen in het oppervlaktewater terechtkomen.

Zuivering niet zo best

Rioolwater wordt eerst gezuiverd voordat het in het oppervlaktewater wordt geloosd. Maar rioolwaterzuiveringsinstallaties zijn (nog) niet ontworpen om geneesmiddelen te verwijderen. In Nederland wordt maar zo’n vijfenzestig procent van de geneesmiddelen uit het afvalwater gezuiverd. Drinkwaterbedrijven hebben betere zuiveringsinstallaties, zodat het drinkwater zonder risico voor de gezondheid kan worden gedronken. Maar hoe minder medicijnresten in ons kraanwater en milieu, hoe beter natuurlijk.

Wat kun je zelf doen?

– Breng niet gebruikte medicijnen of medicijnen die over de datum zijn, terug naar de apotheek of naar een inzamelpunt voor klein chemisch afval.

– Als je medicijnen inneemt, kun je gebruik maken van plaszakken om geneesmiddelen op te vangen (verkrijgbaar bij online drogisterijen en apotheek). Deze kun je weggooien met het gewone huishoudelijk afval, dat wordt verbrand. “Dit is veel beter voor het milieu dan wanneer het met de urine in het riool terecht komt,” weet de woordvoerder van het RIVM.

Hoe schadelijk is jouw medicijn?

Het is momenteel lastig om te achterhalen of jouw medicijn schadelijk is voor het milieu. Van de anticonceptiepil is wel bekend dat het al in lage hoeveelheden het hormoonsysteem van vissen kan verstoren. Ook van een pijnstiller als diclofenac zijn effecten op waterdieren bekend. “Een van de maatregelen die genomen kan worden, is dat farmaceuten de milieu-informatie (voor zover bekend, red.) op de verpakkingen zetten,” aldus Moermond.

De Europese Commissie komt voor eind 2015 met een plan om de verontreiniging van water door medicijnresten aan te pakken.

Bron | RIVM

Lees ook >

Kraanwater, mineraalwater of bronwater?

Hoe gevaarlijk zijn plastic flesjes? 

Ook interessant