Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Alles gesnoept wat los en vast zit? 4x dit kun je het best doen na een eetbui

eetbui-cravings-wat-te-doen-margriet.jpg

Als je de hele dag gezond gegeten hebt, kan een flinke eetbui ’s avonds laat je het gevoel geven dat je het allemaal voor niks gedaan hebt. Wat moet je doen als je die hele zak chips én chocoladereep niet hebt kunnen weerstaan?

Deze vier dingen bijvoorbeeld. Maar laten we eerst begrijpen waarom we weleens eetbuien hebben.

Hoge glycemische index

Iedereen kan last hebben van eetbuien, of je nu bezig bent met afvallen of niet. Ze kunnen in ieder geval enorm frustrerend zijn. Achteraf. Toch is het te begrijpen wat er in je lichaam gebeurt tijdens zo’n eetbui. Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index (dit is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen), zoals chips, zorgen namelijk voor een piek in je bloedsuiker, en daarna daalt deze weer snel.

Doen na een eetbui

Het gevolg hiervan is dat je tijdens die daling alleen nog maar meer eten met een hoge GI wilt. Als je aan deze eetbui hebt toegegeven, heb je misschien het gevoel dat je beter een tijd niks kunt eten omdat je veel te veel calorieën naar binnen hebt gewerkt. Maar dat is ook niet gezond. Wat je wel moet doen na een eetbui?

1. Blijven eten

Je lichaam moet vitaminen binnenkrijgen, dus blijf gewoon lichte en gezonde maaltijden eten. Jezelf ontbijt of lunch ontzeggen is absoluut niet goed voor je.

2. Wees niet te streng

Straf jezelf niet, want als je niet te vaak toegeeft aan deze eetbuien is er niks aan de hand.

3. Meer bewegen

Bezig met afvallen? Zorg dan dat je na die eetbui iets meer beweegt in die week.

4. Water drinken

Drink veel water om je spijsvertering een boost te geven. Dan kan je lichaam al die snacks prima verwerken.

Lees ook: Heb je last van eetbuien? Dit kan de verrassende oorzaak zijn


Meer lezen over gezond leven? Dat kan in onze Gezond Leven-special, vol inspirerende interviews, uitgebreide reportages en praktische tips. Bestellen kan hier.

Bron | NSMBL, Women’s Health Magazine, Voedingscentrum
Beeld | iStock

Ook interessant