Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít moet je doen wanneer iemand een hitteberoerte heeft

dit-moet-je-doen-wanneer-iemand-hitteberoerte-heeft.jpg

Oververhitting, hitte-uitputting, een zonnesteek: er zijn een heel aantal aandoeningen die kunnen ontstaan door hoge temperaturen. Maar heb je wel eens van hitteberoerte gehoord? Volgens het Rode Kruis is dit het gevaarlijkste hitteletsel, óndanks dat de naam veel mensen misschien niets zegt.

We zochten uit hoe je deze aandoening herkent, wat je moet doen wanneer iemand in je omgeving een hitteberoerte heeft én hoe je het kunt voorkomen.

Hitteberoerte

Hitteberoerte is meestal het gevolg van langdurige blootstelling aan hoge temperaturen. Voorafgaand aan een hitteberoerte, hebben mensen meestal last van symptomen die passen bij hitte-uitputting. Als dit niet behandeld wordt, kan het een stap verder gaan en omslaan in deze ernstige variant. Bij een hitteberoerte loopt de temperatuur op tot boven de 40 graden, in sommige gevallen zelfs wel tot 41 of hoger. Dit, in combinatie met uitdroging, zorgt ervoor dat de warmteregulatie in je hersenen in de problemen komt. Daardoor stop je bijvoorbeeld met zweten en zetten je bloedvaten niet op de goede manier uit, waardoor je niet meer kunt afkoelen.

Levensbedreigende situatie

Hersenberoerte is een levensbedreigende situatie; je lichaam heeft flink te lijden onder zo’n hoge temperatuur. Als de temperatuur te hoog wordt en niet snel genoeg weer daalt, kan er vocht opstapelen in je hersenen. Daarnaast kan ook je bloed beginnen te stollen waardoor je hart, lever en nieren kunnen beschadigen. Je nieren en lever kunnen zelfs stoppen met functioneren, waardoor je kunt overlijden. Het is dus verstandig om bij hitteberoerte altijd medische hulp in te schakelen. 

Symptomen hitteberoerte

Omdat een hitteberoerte meestal volgt op hitte-uitputting, lijken de symptomen in eerste instantie erg op elkaar. Bij beide hebben de slachtoffers last van hoofdpijn, braken, verwardheid en flauwvallen. Bij een hitteberoerte zijn die klachten alleen nog nét iets ernstiger, en ontstaan er vaak ook abnormaal gedrag, hallucinaties, verwardheid en angst.

Een belangrijk verschil tussen een hitteberoerte en andere hitteverwante aandoeningen, zit ‘m in het zweten. Bij een zonnesteek of hitte-uitputting is iemand meestal knalrood en flink aan het zweten. Bij hitteberoerte zweet je juist meestal helemaal niet, en kan de kleur van je huid uiteenlopen van lijkbleek tot rood. Ook loopt je hartslag snel op naar meer dan 100 slagen per minuut en kan je voor langere tijd bewusteloos raken.

Wat doen bij hitteberoerte?

Als je op een zonnige dag met iemand bent die een hitteberoerte heeft, wil je natuurlijk weten wat je moet doen. Misschien is je eerste instinct om die persoon dan water te geven, maar met een hitteberoerte is dat volgens het Rode Kruis juist géén goed plan. De persoon die een hitteberoerte heeft, kan zijn of haar spieren namelijk niet meer goed onder controle houden of raakt regelmatig buiten bewustzijn. Iemand water, energiedrankjes of iets te eten geven, vergroot dan de kans op verslikken.

Koelen

Wat moet je dan wél doen? Zo snel mogelijk het alarmnummer bellen, want hitteberoerte is een levensbedreigende situatie die om professionele zorg vraagt. Vervolgens begin je met afkoelen. Dat doe je door iemand zo snel mogelijk in een koele ruimte te leggen, en vervolgens door middel van natte, koele handdoeken of icepacks in de nek, oksels en liezen de temperatuur omlaag te brengen. Probeer het slachtoffer zo veel mogelijk te laten rusten, en stel hem of haar gerust wanneer er paniek ontstaat. Wanneer medische hulp arriveert zullen zij doorgaan met het koelen van de persoon met hitteberoerte. Ook zullen zij bloed afnemen, via infuus vocht toedienen en controleren hoe het staat met de functies van de organen.  

Hitteberoerte voorkomen

Om je te beschermen tegen hitteberoerte of andere temperatuur-gerelateerde aandoeningen, is het belangrijk om op tijd de schaduw op te zoeken op een warme dag. Wanneer je iets te lang in de zon geweest bent en je de eerste symptomen van oververhitting krijgt, is het belangrijk meteen actie te ondernemen. Ga dan op een koel plekje zitten en drink voldoende water. Als het mogelijk is, zorg dat dat er iemand bij je is om jouw symptomen in de gaten te houden. Merk je dat de klachten niet afnemen? Neem dan contact op met een dokter.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Rode Kruis, Ambulanceblog
Beeld | iStock

Ook interessant