Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wat kun je het beste doen als iemand plotseling flauwvalt?

wat-kun-je-het-beste-doen-als-iemand-flauwvalt.jpg

Het overkomt bijna de helft van de mensen weleens: flauwvallen. Natuurlijk is dat best even schrikken, of het nu bij jezelf of bij iemand in je omgeving gebeurt. Wat moet je eigenlijk doen als iemand plotseling flauwvalt?

Gelukkig is flauwvallen meestal ongevaarlijk en is iemand vaak binnen no-time weer bij bewustzijn. Toch kan het wel even eng zijn, dus is het slim om voorbereid te zijn op zo’n situatie.

Wat is flauwvallen?

Flauwvallen heet in medische termen syncope en is eigenlijk het plotseling verliezen van het bewustzijn. Het ontstaat doordat je bloeddruk ontregeld is. Misschien klinkt dat eng en ernstig, maar eigenlijk beschermt je lichaam je door middel van het flauwvallen. Dat zit zo: als je bloeddruk ontregeld is, ontstaat er een risico dat er niet voldoende bloed bij je vitale organen kan komen. Je hersenen krijgen bijvoorbeeld minder bloed, en dus wat minder zuurstof. Dat wil je lijf natuurlijk niet, dus wil ‘ie zo snel mogelijk zorgen je bloeddruk weer onder controle te krijgen. En om dat te doen, moet je dus even het bewustzijn verliezen. Meestal is je lichaam zo weer klaar met die reset, dus ben je in enkele seconden tot minuten weer bij kennis.

Oorzaken voor flauwvallen

Flauwvallen ontstaat omdat je bloeddruk snel verandert. Je bloedvaten worden wijder en je hartslag vertraagt wat, waardoor je hersenen te weinig bloed krijgen. Om dat probleem op te lossen wil je lichaam zo snel mogelijk plat liggen, en dus val je flauw. Wat de reden van zo’n bloeddrukdaling is, verschilt per persoon en per situatie. Wel zijn er een aantal momenten waarop flauwvallen vaker voorkomt. Denk bijvoorbeeld aan te snel opstaan, langdurig staan, heftige emoties, vermoeidheid, een zonnesteek, te weinig eten of oververmoeidheid. Sommige medicijnen vergroten de kans op flauwvallen, zoals plaspillen, antidepressiva en sommige middelen tegen een te hoge bloeddruk. Ook kunnen medische aandoeningen zoals hartproblemen, diabetes en Parkinson de kans hierop vergroten.  

Lees ook:
Mijn verhaal: ‘Mensen begonnen vraagtekens te zetten bij het flauwvallen van mijn dochter’

Wat kun je doen bij flauwvallen?

We schreven het net al: meestal is flauwvallen niet ernstig, maar natuurlijk kun je er wel flink van schrikken. Als iemand binnen enkele seconden of minuten bijkomt en zijn of haar hoofd niet hard gestoten heeft, is er meestal weinig aan de hand. Wat kun je het beste doen als iemand in je omgeving flauwvalt? We geven wat tips:

 • Val je zelf bijna flauw? Probeer dan te gaan liggen. Probeer wanneer iemand anders dreigt flauw te vallen hem of haar rustig naar de grond te helpen.
 • Leg wanneer dit mogelijk is de benen van de persoon die flauwgevallen is iets omhoog; zo stroomt het bloed sneller door het lichaam naar het hoofd.
 • Houd wanneer mogelijk bij hoe lang iemand buiten bewustzijn is: duurt dit langer dan enkele minuten? Bel dan het alarmnummer.
 • Laat de persoon die flauwvalt liggen tot hij of zij weer bij is en laat hem of haar ook niet direct weer opstaan. Wacht in ieder geval enkele minuten, als dat veilig is op de plek waar iemand ligt.
 • Laat hem of haar vervolgens rustig gaan zitten. Is iemand duizelig? Dan kan hij of zij beter weer gaan liggen, op die manier voorkom je dat hij of zij snel weer opnieuw bewusteloos raakt.
 • Vraag of iemand wat water of limonade wil en laat hem of haar eventueel wat eten.

Wanneer naar de huisarts?

Hoewel het meestal niets ernstigs is, kun je na het flauwvallen natuurlijk altijd contact opnemen met je huisarts. Die kan dan controleren of er geen mogelijke onderliggende oorzaken zijn. Dat is bijvoorbeeld verstandig als iemand plotseling flauwgevallen is zonder duidelijke oorzaak. Wel zijn er een paar momenten waarop je in ieder beter je huisarts kunt bellen. Dat zijn onder andere:

 • Bij pijn op de borst of hartkloppingen vlak voor het flauwvallen
 • Als iemand schokkende bewegingen maakte toen hij of zij bewusteloos was
 • Wanneer iemand op de tong gebeten heeft
 • Als er (ernstige) hartafwijkingen of acute hartdood voorkomen in de familie
 • Bij urineverlies tijdens het flauwvallen
 • Wanneer iemand langer dan drie minuten buiten bewustzijn was

Ook als je tijdens inspanning flauwvalt, bij herhaaldelijk plots flauwvallen, als je liggend flauwvalt en wanneer je na het ontwaken verward bent kun je beter een specialist inschakelen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Thuisarts, Diakonessenhuis
Beeld | Getty Images

ME1

Margriet Extra: Fit & Slank ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet fitplan voor een frisse start, 38 slanke recepten, persoonlijke verhalen, work-outs voor binnenblijvers en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant