Wat de kleur van je nagels zegt over je gezondheid Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Wat de kleur en textuur van je nagels zeggen over je gezondheid

Er zijn een heleboel lichamelijke aspecten die iets zeggen over je gezondheid, zo ook je nagels. Misschien sta je er niet bij stil of heb je er altijd een gekleurde laag nagellak overheen, maar de kleur van je nagels zegt heel wat over je algehele gezondheid. Ook de textuur geeft veel informatie over je gezondheid weer.

Een gezonde nagel is gemakkelijk te herkennen: deze is glad en er is geen verkleuring te zien. Maar als er wel sprake is van een andere textuur of kleur, kan het zijn dat er problemen bij je nagel of ergens anders in je lichaam zijn. Om dit te onderzoeken is het belangrijk om je nagels rust te geven. Even geen nepnagels of vrolijke kleurtjes op je vingertoppen, maar gewoon naturel.

Zachte of slappe nagels

Wanneer je merkt dat je nagels zacht of slap zijn, zul je zien dat ze snel breken. Ook kunnen ze eerst buigen, voordat ze breken. Maar deze zachte nagels proberen je iets te vertellen. Je komt namelijk te veel in contact met vocht of chemicaliën. Hierbij kan het gaan om wasmiddel, reinigingsvloeistoffen, nagelbehandelingen en nagellakremover. Ook kan een tekort aan vitamine B, calcium, ijzer of vet zorgen voor slappe nagels. Het best kun je de chemicaliën even vermijden en een tijdje niets op je nagels doen. Zo kunnen ze eerst herstellen. Ga niet zomaar ijzerpillen slikken, tenzij je weet dat je een tekort hebt. Hiervoor kun je het best je huisarts raadplegen, of start met multivitamines. Deze bevatten calcium en vitamine B.

Gele nagels

Gele nagels komen best vaak voor en vallen ook snel op. Meestal ligt een schimmelnagelinfectie of een andere infectie eraan ten grondslag. Maar ook producten die je gebruikt, zoals bepaalde nagellak, kunnen voor deze verkleuring zorgen. Er zijn ook zeldzame oorzaken van gele nagels, waarbij ze onderdeel zijn van een groter probleem. Dan gaat het om schildklieraandoeningen, psoriasis of diabetes. Om van gele nagels af te komen, is het ook belangrijk om ze rust te geven. Vaak groeit de nieuwe nagel vanzelf weer normaal terug. Wil je sneller van die gele nagels afkomen? Dan kun je ook tea tree olie gebruiken. Vitamine E of multivitamine kunnen ook helpen. Zie je na een paar weken geen verbetering? Dan is het verstandig om een arts te raadplegen.

Groene nagels

Wanneer je een groene verkleuring op je nagels ziet, kan dit wijzen op een pseudomonas bacterie. Dit kan gepaard gaan met een slechte geur, maar het kan verder geen kwaad. Veel mensen leven zonder problemen met deze infectie. Maar let op dat het zich wel verder kan ontwikkelen. Het is dus verstandig om langs te gaan bij een dokter, zeker als je er lang last van hebt.

Zwarte lijntjes

Het kan schrikken zijn als je ineens zwarte lijntjes in je nagel ziet, maar vaak is het onschuldig. De oorzaak van deze splinterbloedingen is vaak trauma, bijvoorbeeld doordat je vinger tussen de deur komt. Maar de zwarte lijntjes kunnen ook ontstaan bij onderliggende problemen, zoals psoriasis, endocarditis of een nagelmelanoom. Zie je na een paar weken geen verbetering? Neem dan contact op met een arts, want de lijntjes zouden vanzelf moeten verdwijnen. Zeker als je andere symptomen krijgt, zoals een ontstoken huid, nachtelijk zweten of een bloeding in de nagel, is het verstandig om naar je (huis)arts te gaan.

Witte stipjes op de nagel

Witte stippen op de nagel kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. Zo kunnen ze wijzen op een zinktekort, maar ook een allergische reactie, schimmelinfectie, een laag eiwitgehalte in het bloed of letsel aan de nagel kunnen zorgen voor witte vlekjes. Heel soms kan het wijzen op nierfalen, maar waarschijnlijk is dit dan niet het eerste symptoom.

Geen halve maantjes

Als je goed naar je nagels kijkt, zie je aan de onderste rand halve maantjes. De nagel heeft op deze plek een iets lichtere kleur in de vorm van een halve maan. Maar soms zie je deze halve maantjes niet. Vaak betekent het niets en zitten ze verstopt onder je huid. Als je het idee hebt dat ze wel verdwenen zijn, kan dit komen door ondervoeding, depressie of bloedarmoede. Je hoeft niet meteen aan de bel te trekken, maar doe dit wel als je andere klachten als gewichtsschommelingen, duizeligheid, stemmingswisselingen of andere onverklaarbare symptomen ervaart.

Afbladderen

Het is misschien even schrikken als je merkt dat je nagels afbladderen, maar je kunt opgelucht ademhalen: meestal is de oorzaak hiervoor een externe. Afbladderende nagels ontstaan vooral als je ze gebruikt als gereedschap, te stevig in de nagel drukt of acrylnagellak verwijdert. Twijfel je of het een externe of interne oorzaak heeft? Dan kun je het best ook even naar je teennagels kijken. Als deze ook afbladderen kan het wijzen op een ijzertekort. Zie je hier niets? Dan is er waarschijnlijk niets aan de hand en heb je te maken met een externe oorzaak.

Richels

Op je nagels kunnen richels ontstaan die lijken op horizontale of verticale golfjes. Meestal komen ze pas op latere leeftijd tevoorschijn en lopen ze van de boven naar de onderkant van je nagel. Als er dan geen andere symptomen bij komen kijken, hoef je je over het algemeen geen zorgen te maken. Maar als de lijntjes horizontaal, van links naar rechts, lopen, kan dit wijzen op een nierziekte of een andere onderliggende oorzaak. In dat geval kan het verstandig zijn om contact op te nemen met je (huis)arts.

Witte of gele uiteinden

Als de randen van je nagels wit of geel zijn, kan dit wijzen op letsel, maar ook mensen met psoriasis hebben hier vaak last van. Het kan ook wijzen op een schimmelinfectie. Dit laatste vraagt om een behandeling en kan dus het best gecontroleerd worden door de huisarts.

Half wit, half bruin

Heb je een nagel met twee kleuren, wit en bruin? Dit kan wijzen op nierfalen en is dus een serieuze aangelegenheid. Neem zo contact op met een huisarts om te controleren wat er aan de hand is.

Blauwe of paarse nagels

Blauwe nagels ontstaan meestal als bijwerking van tetracycline-antibiotica. Maar ook onvoldoende zuurstof in het bloed kan ervoor zorgen dat je nagel blauw kleurt, net zoals dit bij de huid gebeurt. Blauwe of paarse nagels kunnen ook ontstaan als je ergens tussen blijft zitten, bijvoorbeeld tussen de deur. Er ontstaat een bloeduitstorting onder je nagel, waardoor de blauwe of paarse kleur tevoorschijn komt.

Rode infectie

Zie je dat je nagels - of een enkele nagel - rood, gezwollen en/of geïnfecteerd zijn? Dan kun je het best zo snel mogelijk naar de Eerste Hulp gaan. Deze infectie zorgt er namelijk voor dat de bloedsomloop lokaal kan worden afgesneden.

Bron | Healthline, Good Housekeeping, La Roche Posay

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden