Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wat betekent het als er ‘UTZ gecertificeerd’ op een chocoladereep staat?

chocoladereep.jpg

Als je geregeld een chocoladereep koopt, is het je vast weleens opgevallen. Vaak staat er ‘UTZ gecertificeerd’ op de verpakking. Wat betekent dat keurmerk precies? En op welke producten kun je het nog meer vinden?

UTZ Certified is een keurmerk dat staat voor eerlijke handel. Het vertelt je dus veel over de manier waarop je favoriete chocoladereep is gemaakt.

Producten met keurmerk

Je kunt het UTZ- keurmerk vinden op zaken als koffie, thee en cacao (chocolade). Maar bijvoorbeeld ook op bananen en hazelnoten. Alleen producten die zijn gemaakt door boeren die oog hebben voor mens én milieu maken kans op dit keurmerk. Voorwaarden zijn bijvoorbeeld dat ze minder bestrijdingsmiddelen gebruiken en goede werkomstandigheden garanderen voor hun arbeiders. Maar ook gebruikmaken van milieubesparende landbouwtechnieken staat op het lijstje van voorwaarden om in aanmerking te komen voor dit keurmerk.

Strenge eisen

Boeren wiens producten UTZ Certified zijn, ontvangen een gedragscode waarin alle regels staan opgesteld waaraan ze zich moeten houden. Zo moeten consumenten kunnen zien waar de producten vandaan komen en worden de boeren gestimuleerd om bij de teelt zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen en kunstmest te gebruiken. Verder is een eis dat de boeren voorzieningen treffen voor het filteren van afvalwater én zorgen voor een rechtvaardig loon en betere arbeidsomstandigheden voor hun werknemers. Als je dat allemaal weet, smaakt je chocoladereep helemaal verantwoord lekker.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | het Voedingscentrum
Foto | iStock

Ook interessant