Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít is wat 16 minuten slaaptekort met je doet

16-minuten-slaap.jpg

Dat een goede nachtrust belangrijk is, weten we natuurlijk al lang. Maar laten we eerlijk zijn, we doen allemaal weleens nét iets te laat het licht uit. Bijvoorbeeld om nog even die romantische film af te kijken. Of nog een paar bladzijden in dat nu-net-zo-spannende boek te lezen.

Een kwartiertje later gaan slapen kan geen kwaad, zou je denken…

Inspiratie uit eigen leven

Mis! Onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit van Zuid-Florida hebben ontdekt dat 16 minuten minder slaap dan normaal al een negatief effect heeft op je werkprestaties. Hoofdonderzoeker Soomi Lee haalde de inspiratie voor het onderzoek uit haar eigen leven. “Als ik de vorige nacht slecht heb geslapen, merk ik dat mijn dagelijks functioneren wordt verstoord. Mijn gevoelens en bevindingen zijn over het algemeen negatiever,” vertelt ze aan de Britse krant Daily Mail. “Daarom vroeg ik me af hoeveel minder slaap nu precies effect zou hebben op onze werkprestaties.” Ze besloot hiervoor het slaappatroon van 140 Amerikanen te bestuderen. De proefpersonen vulden dagelijks vragenlijsten in over hun slaapritme en hun dagelijks functioneren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Sneller afgeleid

Uit hun antwoorden bleek dat wanneer de proefpersonen iets meer dan een kwartier minder sliepen dan ze gewend waren, ze al problemen ervoeren tijdens hun werk. De deelnemers gaven aan meer moeite te hebben met beslissingen nemen en waren sneller afgeleid. De wetenschappers vergeleken ook het effect van slaapgebrek tussen twee werkdagen en dat van slaapgebrek na een vrije dag. Maar het resultaat hiervan was volgens hen nog onduidelijk.

Vicieuze cirkel

De onderzoekers raden bedrijven aan de slaapproblemen van hun werknemers serieus te nemen. Werknemers kunnen volgens de wetenschappers in een vicieuze cirkel terechtkomen: als ze slecht slapen, gaan ze slechter presteren. Hierdoor ervaren ze meer stress en dat leidt ertoe dat ze alleen maar slechter gaan slapen.

Lees ook
Binnen één minuut in slaap vallen? Probeer dit trucje eens

Bronnen| Universiteit van Zuid-Florida, Daily Mail
Beeld| iStock

Ook interessant