Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je met dit weer beter een warme douche kunt nemen voor het slapengaan

waarom-je-met-dit-weer-beter-een-warme-douche-kunt-nemen-voor-het-slapengaan.jpg

Wat is er menselijker dan klagen over het weer? Ook al liggen we dit zonovergoten weekend massaal aan het strand en is elk terras tot in het laatste hoekje gevuld met zonaanbidders: we krijgen het al snel weer te warm.

En warme dagen zorgen voor nieuwe klachten. Want een stijging van de dagtemperatuur gaat vaak gepaard met warme en broeierige nachten.

Verlaging van lichaamstemperatuur

Hoe kan het eigenlijk dat we tijdens deze warme zomermaanden zo slecht slapen? “Een goede, diepe slaap gaat gepaard met een verlaging van de lichaamstemperatuur,” legt Gerard Kerkhof uit. Hij is hoogleraar psychofysiologie aan de Universiteit van Amsterdam. “Als het bloedheet is op je slaapkamer, heeft je lichaam veel moeite om af te koelen. En dus ook om het stadium van diepe slaap te bereiken.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Warme of koude douche

Wil je je lijf een handje helpen door voor het slapengaan een koude douche te nemen? Dat werkt alleen maar averechts. Na een koude douche zal je lichaam juist automatisch zorgen voor een stijging van de lichaamstemperatuur, waardoor je het snel weer heet krijgt. De bloedvaten zullen zich tijdens het douchen bovendien vernauwen, waardoor je de warmte in je lijf slecht kwijtraakt. Als je een warme douche neemt, gaan de bloedvaten in de huid openstaan en kun je de interne warmte makkelijker afvoeren.

Koele slaapkamer

Kerkhof raad daarnaast aan om je slaapkamer zo koel mogelijk te houden voor een goede nachtrust. “Zet ’s avonds alle ramen open en overweeg de aanschaf van een airco. Fluisterstil, zodat het geluid van dit apparaat je niet uit je slaap houdt. Of kies juist voor een iets minder stille, want misschien val je van het monotone geluid van die airco wel in een diepe slaap.”

Lees ook
Is zelfmaak-zonnebrandcrème echt net zo effectief?

Bronnen | AD, gezondheidsnet.nl
Beeld| iStock

Ook interessant