Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom een warm bad beter helpt tegen een dipje dan sporten

warm-bad.jpg

Mensen die niet zo lekker in hun vel zitten, krijgen vaak het advies om naar buiten te gaan en veel te bewegen. Maar hoewel het natuurlijk lief bedoeld is, kun je daar niet altijd de energie voor opbrengen. Gelukkig is er ook een ‘luie bezigheid’ die ervoor kan zorgen dat je je beter gaat voelen.

Een halfuurtje badderen zou namelijk nóg beter helpen bij een dipje dan lichaamsbeweging, zo blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Freiburg in Duitsland.

Onderzoeksgroep

Voor de studie werd een groep van 45 mensen onderzocht die kampten met depressieve gevoelens. De groep werd onderverdeeld in twee groepen, waarvan de eerste groep elke dag een halfuur een bad moest nemen van 40 °C. De tweede groep kreeg de opdracht om twee keer per week veertig tot vijftig minuten aerobics-oefeningen te doen.

Depressieschaal

Na acht weken werd de stemming van de deelnemers getest aan de hand van een depressieschaal. Hoe hoger dat getal, hoe hoger de depressiegevoelens. De proefpersonen die regelmatig een bad namen, scoorden gemiddeld zes punten lager dan hun score vóór het experiment. De groep die wekelijks sportoefeningen had gedaan, scoorde gemiddeld slechts drie punten lager. Een warm bad bleek dus beter te helpen tegen depressiegevoelens dan een intensieve sportsessie.

Interne klok

Maar hoe kan het nu dat een warm bad zoveel effect kan hebben op je gemoedstoestand? Volgens de onderzoekers heeft dat vooral te maken met je circadiaanse ritme, ook wel bekend als je interne klok of slaap-waakritme, dat ook het functioneren van je organen beïnvloedt door je lichaamstemperatuur te regelen. Mensen die lijden aan een depressie hebben vaak een verstoord of vertraagd circadiaans ritme. Door regelmatig hun lichaamstemperatuur te verhogen, ontdekten de onderzoekers dat hun circadiaanse ritme verbeterde, waardoor ook de depressiesymptomen verminderden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The Guardian
Foto | iStock

Ook interessant