Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wanneer werkt de pil niet?

pill-jpg.jpg

Je hebt ze vast wel eens gehoord; verhalen dat mensen ondanks de anticonceptiepil toch zwanger worden. Uit onderzoek blijkt toch echt dat de pil voor 99% betrouwbaar is. Mits je je wel houdt aan de voorschriften. Hieronder lees je hoe je wel op de anticonceptiepil kunt vertrouwen.
pill

 

 

 

 

 

Regelmaat
Zorg ervoor dat je het anticonceptiemiddel op een vast tijdstip inneemt. Door regelmaat in te voeren zal je de pil minder snel vergeten. Het is geen probleem als je de pil niet op exact hetzelfde tijdstip slikt. Maar als je de pil meer dan 12 uur te laat neemt, dus 36uur na de laatste pil, kan je de pil als vergeten beschouwen. In de bijsluiter lees je precies wat je dan moet doen.

Ziek zijn
Zodra je ziek bent en last hebt van diarree of moet overgeven ontstaat er een grote kans dat de pil onbetrouwbaar wordt. De werkzame hormonen in de pil worden dan niet door je lichaam opgenomen. Als dit binnen drie uur na het nemen van de pil voor komt kan je ervan uitgaan dat de pil niet werkt. Neem dan een paar uur later, liefst op een moment dat je niet meer misselijk bent, een nieuwe pil uit een reservestrip. De periode van de cyclus waarin jij je bevindt verteld wat je moet doen. Raadpleeg daarom de bijsluiter of neem contact op met de arts of apotheek.

Antibiotica
Sommige antibiotica kunnen de werking van de pil beïnvloeden. Er is een kleine kans dat de antibiotica rifabutine, rifampicine, amoxilline, tetracycline, doxycycline en minocycline de pil in meer of mindere mate onbetrouwbaar maken. Niet alle bijsluiters vermelden dit. Dit is omdat sommige producenten van antibiotica menen dat de werking van de pil niet of slechts zeer minimaal wordt beïnvloed. Omdat de antibiotica ook na het stoppen van de kuur nog een tijdje doorwerken, is extra bescherming tot twee weken na de kuur nog nodig.

Andere medicijnen
Behalve antibiotica zijn er nog enkele andere medicijnen die de pil onbetrouwbaar kunnen maken. Dat zijn sommige middelen tegen epilepsie, medicijnen tegen schimmelinfecties en middelen tegen tuberculose. Ook Sint Janskruid zorgt er voor dat bepaalde stoffen van de anticonceptiepil versneld worden afgebroken, waardoor de pil niet goed werkt. Sint Janskruid wordt gebruikt als middel tegen depressive gevoelens. Het kan als medicijn worden voorgeschreven, maar het is ook gewoon in de winkel verkrijgbaar. Soms is het verwerkt in homeopathische middelen. In alle vormen maakt het de pil onbetrouwbaar. Ook nadat de kuur is afgelopen kunnen bovengenoemde medicijnen nawerking hebben.

Ook interessant