null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Wanneer heb je eigenlijk een normale hartslag?

Het is één van de eerste dingen die de huisarts doet bij een bezoekje: je hartslag meten. Samen met je bloeddruk kan zo’n meting heel wat zeggen over je gezondheid. Maar wanneer heb je eigenlijk een normale hartslag?

En hoe ontstaat die hartslag eigenlijk precies?

Je hartslag

Je hart klopt (als het goed is) de hele dag in een regelmatig tempo door, zonder dat je daar echt bij stil hoeft te staan. Dat is best bijzonder, want er moet flink wat gebeuren in je lichaam om die spieren allemaal op de juiste manier samen te laten werken. Bij elke hartslag vult het hart zich met bloed, waarna de hartspier weer samentrekt om dat bloed naar je organen en spieren te pompen.

De Hartstichting vergelijkt het met het spelletje domino. Er zijn allerlei prikkels nodig, die vervolgens weer een volgende prikkel in gang zetten. De cellen in de hartspieren vormen samen een rijtje dominostenen. Deze geven een prikkel aan elkaar door, waardoor de volgende weer in actie komt. Wanneer dat niet in de juiste volgorde gebeurt, gaat er dus iets mis in het hart.

Hartslag past zich aan

Hoe hoog je hartslag is, hangt van een aantal verschillende factoren af. Het verschilt bijvoorbeeld per persoon, maar ook per moment op de dag en per bezigheid. Je hartslag wisselt namelijk de hele dag om zich aan te passen aan de omstandigheden. Als je slaapt is je hartslag bijvoorbeeld een stuk lager dan tijdens inspanning. Dat komt omdat je spieren en organen minder zuurstofrijk bloed nodig hebben als je rust, dan wanneer je aan het bewegen bent. Ook emoties of stress kunnen je hart sneller laten kloppen.

Lees ook:

Waarom een bezoekje aan de bioscoop heel goed is voor je hart én hersenen

Normale hartslag in rust

Toch zijn er wel een aantal richtlijnen die inzicht kunnen geven in wat een normale hartslag is. Over het algemeen spreken we van een normale hartslag als een volwassene in rust een hartslag tussen de zestig en honderd slagen per minuut heeft. Geslacht en leeftijd hebben - als volwassenen - maar weinig invloed op de hoogte van een normale hartslag.

Ook een hartslag die wat lager of hoger is dan die normale waarde, is niet direct reden tot paniek. Een normale hartslag kan namelijk flink variëren, blijkt uit recent onderzoek. Topsporters hebben bijvoorbeeld vaak een lagere hartslag in rust, mensen die niet fit zijn hebben vaak een iets hogere hartslag wanneer zij niet bewegen.

Normale hartslag bij inspanning

Bij inspanning is je hartslag vaak een stuk hoger. Zoals eerder uitgelegd hebben je spieren en organen dan meer zuurstofrijk bloed nodig, waardoor je hart dus extra hard moet pompen. Wat een gemiddelde of normale hartslag is bij inspanning, is moeilijk vast te stellen. Dat hangt namelijk af van een groot aantal factoren, bijvoorbeeld je leeftijd, leefstijl en wat je aan het doen bent.

Tijdens intensieve inspanning kan je hartslag wel oplopen naar 180 of zelfs 200 slagen per minuut. Dat klinkt hoog, maar is geen probleem als je hartslag niet te snel oploopt en na afloop weer geleidelijk afzakt. Hoe sneller je hartslag na het sporten weer op de normale waarde zit, hoe fitter je bent.

Maximale hartslag

Maar toch is het wel belangrijk dat je hartslag niet té hoog oploopt: op een gegeven moment bereik je namelijk een grens. Je hartslag is dan zo hoog dat je hart zich tussen de hartslagen niet meer goed kan vullen met bloed. Die hartslag noemen we je maximale hartslag, en verschilt per persoon, per leeftijd én heeft een erfelijk aspect. Je maximale hartslag kun je grofweg berekenen door het getal 220 te nemen, en daar je leeftijd af te trekken. Als je vijftig jaar oud bent, is je maximale hartslag dus ongeveer 220 – 50 = 170 slagen per minuut. Hou ouder je bent, hoe lager die maximale hartslag is.

Naar de huisarts

Maak je je zorgen om (de hoogte van) je hartslag? Maak dan een afspraak bij de huisarts. Hij of zij kan je adviseren en je wanneer nodig doorsturen naar een cardioloog voor vervolgonderzoek.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Hartstichting

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden