Wanneer heb je eigenlijk een ‘normale’ bloedsuikerspiegel?
Je hoort en leest regelmatig over een te hoge of juist te lage bloedsuikerspiegel. Maar wat is je bloedsuikerwaarde eigenlijk precies, en bestaat er ook zoiets als een normale bloedsuikerspiegel? We zochten het uit.
En hoe weet je of jouw bloedsuikerspiegel normaal en gezond is?
Glucose in je bloed
Het bloedsuikergehalte van je bloed is de hoeveelheid glucose – suikers dus – die in je bloed zitten. Die glucose haalt je lichaam met name uit je voeding; vooral koolhydraten dragen bij aan je bloedsuikergehalte. Je lijf verspreidt die glucose uit je bloed over cellen overal in je lichaam, zodat ze voldoende energie hebben om te functioneren. Het is normaal dat je bloedsuikerspiegel wat omhoog en omlaag gaat tijdens de dag: eten zorgt dat ‘ie stijgt, terwijl veel energie verbruiken juist zorgt dat dat niveau wat daalt. Als je gezond bent, zorgt je lichaam dat grote pieken en dalen uitblijven en je bloedsuikerspiegel op het normale, gemiddelde level blijft.
Lees ook:
7 natuurlijke manieren om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren
Normale bloedsuikerspiegel
Maar wanneer heb je een normale bloedsuikerspiegel? Dat blijkt uit bloedonderzoek bij de huisarts of specialist. Je bloedsuikerspiegel wordt bijna altijd gemeten in millimol per liter, meestal geschreven als mmol/l. Wat de waarden van een normale bloedsuikerspiegel zijn, ligt aan wanneer deze geprikt wordt. Meestal wordt er gekeken naar je normale bloedsuikerspiegel wanneer je nuchter bent en minimaal acht uur niets gegeten hebt en alleen water hebt gedronken. Dan hoort de waarde volgens het Diabetesfondstussen de 4 en 6,1 mmol/l te zijn. Ook kan er gemeten worden wanneer je twee uur niet gegeten hebt: dan zou een normale bloedsuikerspiegel tussen de 4 en 8 mmol/l moeten liggen.
Afwijkende waarden
Heb je geen klachten? Dan kun je er meestal wel van uitgaan dat je een normale bloedsuikerspiegel hebt. Als je wel klachten hebt die passen bij een te hoge of juist te lage bloedsuikerspiegel is het slim om een test te laten doen bij de huisarts. Als je waarden iets van die normale bloedsuikerspiegel afwijken, hoef je je niet direct zorgen te maken: af en toe een dal of piek overkomt veel mensen weleens.
Maar als je bloedsuikerspiegel meerdere malen gecontroleerd wordt en tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l zit bij nuchter prikken, is er een grote kans dat je prediabetes hebt. Een waarde tussen 8 en 11 mmol/l bij prikken twee uur na de maaltijd kan ook wijzen op een voorstadium van diabetes: dan moet je je bloedsuikerspiegel goed in de gaten houden. De huisarts of specialist kan bepalen welk vervolgenonderzoek of welke stappen er dan nodig zijn.
Bron | Diabetesfonds
Beeld | iStock
Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!