Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoek: wandelen in de natuur kan helpen tegen eenzaamheid

wandelen-eenzaamheid.jpg

Dat een dagelijkse wandeling goed is voor je lichaam, nachtrust, hersenen en je dosis vitamine D, weten we inmiddels. Maar wandelen in de natuur heeft nog meer voordelen: het zou namelijk eenzaamheid tegengaan.

Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit King’s College London, dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports.

Wandelen tegen eenzaamheid

Het onderzoek toont aan dat je een gevoel van eenzaamheid kunt verlichten door een stuk in de natuur te wandelen. En dat geldt helemaal voor mensen die in een drukke stad wonen. In de studie keken onderzoekers naar de gegevens van Urban Mind, een app die kijkt naar de invloed van je woonomgeving op je humeur. Gebruikers van die app kregen drie keer per dag vragen over onderwerpen als eenzaamheid, overbevolking, sociale inclusie en contact met de natuur. Wat blijkt? Door je te bevinden in een drukke omgeving groeit het gevoel van eenzaamheid gemiddeld met 39 procent. Als je in een rustige en natuurrijke omgeving bent, met veel bomen en het geluid van vogels om je heen, daalt dat gevoel juist met 28 procent.

Lees ook:
Eenzaamheid door coronamaatregelen: wat kun je eraan doen?

Eenzaam door drukke omgeving

Hoewel je misschien denkt dat mensen zich eenzaam voelen omdat ze alleen zijn, laat dit onderzoek zien dat een drukke omgeving júist kan zorgen voor eenzaamheid. Volgens de onderzoekers hebben mensen in de stad namelijk sneller het gevoel dat ze er niet bij horen. Bepaalde voorzieningen, zoals toegang tot de natuur, moeten daarom vooral in grote steden meer aanwezig zijn, vinden ze. Een stuk wandelen in het bos helpt dus tegen eenzaamheid, maar nog beter is het om je hond mee te nemen. Uit eerder onderzoek blijkt namelijk dat ook mensen met huisdieren zich vaak minder eenzaam voelen.

Bron | New York Post
Beeld | Getty Images

Ook interessant