Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wandel of fiets je naar je werk? Dan heb je minder kans op déze ziekten

wandelend-of-op-de-fiets-naar-het-werk-dan-loop-je-minder-kans-op-deze-ziekten.jpg

Ongeveer een kwart van de werkende Nederlanders stapt elke dag op de fiets om naar het werk te gaan. Zo’n fietstochtje is niet alleen lekker om even te bewegen voor een lange dag op het werk, maar blijkt ook nog andere voordelen te hebben.

Als je fietsend naar je werk gaat, zou je een kleinere kans hebben op een hartaanval, beroerte en zélfs kanker dan collega’s die elke dag met de auto komen. Ook mensen die naar hun werk wandelen hebben minder kans om deze aandoeningen te krijgen, zeggen Britse wetenschappers.

Meesten met de auto

De onderzoekers keken naar cijfers van maar liefst 300.000 mensen, die 25 jaar lang gevolgd werden. Twee derde van hen bleek in die tijd met de auto naar het werk te gaan, negentien procent nam de trein en twaalf procent liep naar zijn of haar werkplek. Slechts drie procent van de proefpersonen ging met de fiets naar het werk, een stuk minder dan hier in Nederland dus. Het grootste gedeelte van de mensen ging dus met de auto naar het werk, ondanks dat de gemiddelde afstand van thuis naar kantoor maar 6,5 kilometer was. En dat was niet de beste keuze, blijkt uit het onderzoek.

Minder kans op hart- en vaatziekte

Als je op de fiets naar je werk gaat, zou je volgens de researchers een twintig procent kleinere kans hebben om vroegtijdig te sterven dan een collega die met de auto komt. Ook is het risico dat je loopt om te overlijden door hart- en vaatzieke bijna een kwart lager; de kans op de diagnose kanker daalt met elf procent. Ga je elke dag lopend naar je werk? Dan zakt de kans dat je de diagnose kanker krijgt zeven procent in vergelijking met mensen die in de auto stappen.

Lees ook
Waarom er wereldwijd ineens veel meer fietspaden aangelegd worden

Trein

Ook als je met de trein naar het werk gaat kun je op gezondheidsvoordelen rekenen, zeggen de Britse onderzoekers. Dan heb je namelijk een tien procent kleinere kans op een vroegtijdige dood, een twintig procent kleinere kans op hart- en vaatziekten en zakt de kans op kanker ook met 21 procent. Je bent misschien tijdens je treinreis niet zo actief bezig, maar loopt of fietst waarschijnlijk wél eerst naar het station.

Voldoende beweging

Die beweging is namelijk waarom het juist zo goed is om lopend of op de fiets naar je werk te gaan. Omdat je (meestal) vijf dagen in de week naar je werk gaat en dan op de heen- én terugweg lopend of fietsend gaat, kom je al snel aan de dertig minuten beweging die je dagelijks zou moeten hebben. En die gezondheidsvoordelen worden weer eens onderstreept in deze studie. “Een verminderd risico op hart- en vaatziekten is daar één van. Bovendien zijn ook sommige kankers gelinkt aan verminderde fysieke activiteit, bijvoorbeeld borst- en darmkanker”, zegt onderzoeker Richard Patterson tegen Scientias. Daarnaast loop je ook minder kans op obesitas en op een depressie door voldoende in beweging te komen. Wij weten één ding zeker: we gaan tóch maar vaker de fiets uit de schuur halen om naar het werk te gaan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Scientias, CBS, The Lancet
Beeld | Getty Images

M23

Margriet 23 ligt in de winkel! Met als extra een spannende zomerthriller om te lezen in de zon. Maar ook: zomer-beautytips van BN’ers, schoenentrends voor het komende seizoen, de lekkerste aardbeienrecepten en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant