Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Walnoten bieden mogelijk bescherming tegen Colitis Ulcerosa

walnoten.jpg

Walnoten staan er om bekend dat ze talloze gezondheidsvoordelen hebben. Zo bevatten ze een hoge hoeveelheid alfa-linoleenzuur, wat bescherming biedt tegen diverse hart- en vaatziektes. Amerikaanse onderzoekers hebben nu ontdekt dat de notensoort mogelijk nóg een belangrijk voordeel heeft. Walnoten zouden bescherming bieden tegen de ziekte Colitis Ulcerosa.

Colitis Ulcerosa

Colitis ulcerosa is, net als de ziekte van Crohn, een chronische darmaandoening. Bij Colitis Ulcerosa is de dikke darm chronisch ontstoken en ontstaan er zweren op de darmwand. De aandoening wordt voornamelijk ontdekt bij patiënten tussen de vijftien en veertig jaar oud. In Nederland hebben ruim 80.000 mensen een chronische darmontsteking. Naar schatting heeft iets meer dan de helft hiervan Colitis Ulcerosa en de overigen de ziekte van Crohn.

Proef bij muizen

Wetenschappers van de University of Connecticut ronden onlangs een studie af, waarbij muizen een virus kregen toegediend. De beestjes kregen dezelfde beschadigingen aan de darmen aangebracht als een patiënt met Colitis Ulcerosa. Vervolgens kreeg een deel van de groep een dieet met walnoten voorgeschoteld. Het aantal walnoten stond gelijk aan veertien procent van de dagelijkse voeding, wat neer komt op twintig tot vijfentwintig walnoten voor een mens.

Ontstekingsremmend

De wetenschappers konden niet uitsluiten dat alle muizen evenveel schade aan hun darmen hadden. De testgroep zonder walnotendieet reageerde heftiger op het letsel, dan de muizen die wel walnoten hadden gegeten. Ook het herstelproces van de tweede groep leek beter te zijn na de walnotensuppletie. De wetenschappers vermoeden dat de natuurlijke verbindingen en fytochemicaliën in walnoten bescherming tegen ontstekingen bieden. Uit eerder onderzoek bleek namelijk al dat walnoten daardoor het risico op darmkanker verlaagden.

Meer onderzoek

Volgens de wetenschappers is er meer tijd en onderzoek nodig om te bepalen hoe goed walnoten echt zijn voor onze darmen. “We suggereren niet dat mensen met Colitis Ulcerosa op een groot walnootdieet moeten worden gezet”, zegt hoofdonderzoeker Dr. Daniel Rosenberg. “Maar we hopen wel te achterhalen of de actieve verbindingen in walnoten bescherming bieden tegen de ziekte.” Momenteel voert het laboratorium van Rosenberg een klinische proef uit, waarbij proefpersonen die een darmonderzoek ondergaan, gedurende drie weken dagelijks walnoten krijgen voorgeschoteld.

Lees ook
Dít is waarom je elke dag noten zou moeten eten

Bron| Science Daily, Voedingscentrum, Maag Lever Darm Stichting
Beeld| iStock

Ook interessant