Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom een waldkornbroodje niet gezonder is dan witbrood

waldkornbroodje.jpg

Kies jij ook altijd voor een waldkornbroodje in plaats van een witbroodje, met de gedachte dat je zo gezonder bezig bent? Dan kom je bedrogen uit.

Dit ontdekte de Keuringsdienst van Waarde. De ingrediënten van waldkornbrood en witbrood zijn namelijk precíes hetzelfde.

Gekleurd met chocolade

Het enige verschil tussen de twee broden blijkt de kleur te zijn: waldkornbrod is namelijk gekleurd met verbrande mout om de consument te laten denken dat ‘ie bruin (en dus gezond) brood aan het eten is. De meeste donkere broden zijn gekleurd met gebrande mout of zelfs met chocoladepoeder.

Populair brood

Waldkorn is tegenwoordig in bijna elke vorm te krijgen: met pitten en granen en als bollen, beschuit, croissants en zelfs muesli. Volgens Bakker Gerard, de bakkerij waar tv-programma Keuringsdienst van Waarde een kijkje nam, zijn mensen gek op het bruine brood. “Je kunt het overal in stoppen en het verkoopt goed.”

Lees ook: wat is gezonder: meergranenbrood of gewoon volkorenbrood?

Geen graan, maar merknaam

Maar waar komt dat populaire bruine brood nu eigenlijk vandaan? Hoewel de naam ‘waldkorn’ anders doet vermoeden, is het gewoon een Nederlands product. Waldkorn is helemaal geen graan, maar een Nederlandse merknaam, geïntroduceerd door de CSM Bakery Solutions en sinds 1989 op de Nederlandse markt, zo vertelt bakker Karel Goudsblom van bakkerij Mama in Zwanenburg.

Gewoon witbrood

Zelf maakt Karel zijn deeg van oeroude granen, zoals eenkoren en emmer. Van waldkorn moet de ervaren bakker niets weten. Hij wijst presentator Ersin Kiris dan ook op een belangrijk detail: waldkorn wordt gemaakt van tarwebloem, zo valt te lezen op de sticker. “Je denkt dat het gezond is, maar het is eigenlijk witbrood’’, verklaart hij.

Misleidende meergranen

Dat meergranenbrood gezonder is dan witbrood, is volgens Karel een misvatting. De term betekent alleen dat er meerdere soorten granen zijn gebruikt. Het brood kan dus nog steeds gebakken zijn van tarwebloem. “Dat meergranenbrood gezond is, is door marketing verzonnen om jou er zo veel mogelijk van te verkopen.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Keuringsdienst van Waarde
Beeld | iStock

Ook interessant