Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít is waarom je niet wakker wordt van je eigen gesnurk

eigen-gesnurk.png

Als je een snurkende partner hebt, moet je hem of haar waarschijnlijk om de haverklap wakker maken. Hoe komt het dat ze niet wakker worden van hun eigen gesnurk?

We leggen het uit.

Je eigen gesnurk horen

Het is eigenlijk heel simpel: het brein filtert in je slaap de geluiden die wij zelf maken. En dat is maar goed ook, want anders zouden we zelfs wakker worden van onze eigen ademhaling. Dat geldt ook voor minder opvallende geluiden, zoals een televisie die nog aan staat. Als je slaapt, blijft je brein wel signalen naar je hart en longen sturen om te kunnen functioneren. Maar omgevingsprikkels die gebruikelijk of niet ‘levensbedreigend’ zijn, worden genegeerd. Dat verklaart dus waarom snurkers meestal wel wakker worden van een brandalarm of een harde wekker, maar niet van hun eigen gesnurk. Bij slaapapneu werkt het anders: je schrikt wakker om te voorkomen dat je stikt, omdat je keel dichtvalt.

Lees ook:
Snurkende partner? Dít kun je volgens een slaapexpert dan het beste doen

Verschillende slaapfasen

Het is trouwens niet zo dat snurkers nooit wakker worden van hun eigen geluid. Dat heeft te maken met de slaapfase waar ze op dat moment in zitten. In een lichte slaapfase kun je wel tientallen keren per nacht wakker worden je eigen gesnurk. Omdat je meestal maar een paar seconden wakker bent, kun je je deze momenten de volgende ochtend niet meer herinneren. In een diepe slaap is je hersenactiviteit op het laagste niveau, waardoor je je eigen gesnurk niet meer hoort.

Bron | Knack, GezondNu
Beeld | Getty Images

Ook interessant