Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom zweet de een meer dan de ander?

In onze rubriek 'Wat zou jij doen?' vertelde Mirthe deze week dat haar nieuwe werkgever naar zweet stinkt en dat ze zich afvraagt of ze hem dat moet vertellen. Maar waarom zweet de een eigenlijk meer dan de ander? We duiken in dit onderwerp.

Dat we zweten is niet voor niets. De 1,5 liter die je gemiddeld per dag verliest hebben te maken met warmte die je lichaam kwijt moet. Als je in een koele omgeving bent, raak je die warmte kwijt via je ademhaling en je huid. Maar ben je aan het sporten of lig je op het strand in een warm land? Dan ga je zweten. Ook stress, emotie, sterk gekruid eten of alcoholconsumptie kunnen ervoor zorgen dat je gaat zweten.

Meer zweet

Mensen met overgewicht of diabetes zweten meer dan anderen, blijkt uit onderzoek. Dat komt omdat hun huidoppervlak kleiner is ten opzichte van hun lichaamsmassa. Het kan ook met erfelijkheid te maken hebben. Toch bestaan er zo veel verschillen tussen mensen als het om zweten gaat, dat de precieze reden soms lastig te verklaren is.

Hoewel je dus normaal ongeveer 1,5 liter per dag zweet, kan dit bij zware inspanning al snel het dubbele worden. Maar als je veel zweet, is het pas echt overmatig als je ook zweet zonder dat er een trigger voor is. Als je bijvoorbeeld 'zomaar' met natte oksels op je werk loopt. Overmatig zweten ontstaat meestal op jonge leeftijd of tijdens de puberteit.

Lees ook: 5 redenen waarom je ineens meer zweet dan normaal

Medische oorzaak

Ook kan overmatig zweten een medische oorzaak hebben, zoals bijwerkingen van bepaalde medicijnen, een stoornis in de stofwisseling, een infectie, neurologische ziekte, hart- en vaatziekte, longziekte of hormonale veranderingen zoals bij zwangerschap of overgang.

Waarom de een meer zweet dan de ander, daar is dus geen eenduidig antwoord op te geven. Het kan te maken hebben met iemands (mentale) gezondheid, erfelijkheid of omstandigheden zoals inspanning of omgevingstemperatuur. In principe stinkt zweet niet, tenzij het reageert met bacteriën op de huid.

Lees ook: Hyperhidrosis: dít wil je weten over overmatig zweten

Bron | NU.nl, Máxima MC

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 32 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer: een interview met Antje Monteiro, alles over fit ouder worden, een minicursus fotograferen, op tuintour door Nederland en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Kirsten ZijderveldGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden