Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zwaarder tijdens je menstruatie? Dít zijn de oorzaken

zwaarder-tijdens-je-menstruatie-dit-zijn-de-oorzaken-margriet.jpg

Ben jij plotseling zwaarder vlak voor of tijdens je menstruatie, soms tot wel een kilo of twee? Je bent niet de enige. Meerdere vrouwen merken dat hun broek ineens een stuk strakker zit als ze ongesteld zijn. Hoe komt dat toch?

Het kan meerdere oorzakken hebben.

Zwaarder tijdens je menstruatie

Je houdt vlak voor je menstruatie meer vocht vast dan de rest van de maand. Het goede nieuws is die extra kilo’s na je ongesteldheid vaak vanzelf weer verdwijnen. Als je de oorzaken kent, kun je die (tijdelijke) gewichtstoename misschien zo veel mogelijk beperken:

1. Hormonen en vochtophoping

Tijdens het laatste deel van je menstruatiecyclus is het oestrogeengehalte op z’n hoogst. Wanneer de levels van dat hormoon hoog zijn, houdt je lichaam meer vocht vast, wat ervoor zorgt dat jij een opgeblazen gevoel hebt. Het kan zijn dat je dit herkent aan je sieraden die bijvoorbeeld wat strakker zitten dan normaal, of je kleding die wat minder lekker om je lichaam zit. De reden dat je vocht vasthoudt en wat zwaarder bent tijdens de menstruatie, kan dus door de schommelingen van het oestrogeengehalte komen.

2. Eetbuien

Veel vrouwen hebben tijdens of vlak voor hun menstruatie een grotere drang naar suikerrijke of zoute producten. Naast het feit dat dat sowieso niet de beste voedingsmiddelen zijn als je je lichaamsgewicht binnen de perken wilt houden, zorgen die stoffen er ook nog eens voor dat je lichaam meer vocht opslaat. Al biedt een chocoladereep natuurlijk wel wat troost tijdens de cyclus, dus mag je jezelf af en toe best verwennen.

Lees ook
Menstruatie door de jaren heen: dit gebeurt er met je cyclus als je ouder wordt

3. Cafeïne

Hoewel het tegenstrijdig klinkt, is het goed om veel te blijven drinken wanneer je lichaam de neiging heeft om veel vocht vast te houden. Toch moet je wel uitkijken met wat je drinkt. Wanneer je tijdens je menstruatie koffie of andere cafeïnehoudende dranken drinkt, kan dat namelijk juist zorgen voor een opgeblazen gevoel. Die kans is bovendien bij koolzuurhoudende cafeïnedrankjes zoals cola twee keer zo groot. “Sommige vrouwen denken dat koolzuurhoudende dranken hydrateren”, legt Sara Twogood, assistent-specialist verloskunde en gynaecologie, uit. “Maar ze verergeren de klachten juist alleen maar. Vooral doordat frisdranken meestal ook een bron zijn van toegevoegde suikers of kunstmatige zoetstoffen, wat juist zorgt voor een opgeblazen gevoel.”

4. Je spijsvertering

Wanneer je menstruatie aanbreekt, betekent dit dat het geslachtshormoon progesteron toeneemt. Of je nu iedere dag gezond eet of af en toe eens lekkere snacks nuttigt, de spijsvertering kan door de toename van progesteron anders gaan werken tijdens je menstruatie. Het kan zijn dat je ontlasting normaal gesproken consequent het lichaam verlaat. Maar tijdens de menstruatie kan dit anders zijn.

Het maag-darmkanaal van de vrouw wordt namelijk iets minder actief door de toename van het geslachtshormoon. Je lichaam begint zich door het hormoon steeds meer te relaxen en te ontspannen, waardoor de spijsvertering uit balans raakt. Je ontlasting heeft meer moeite om je lichaam te verlaten, waardoor je buik opgezwollen raakt; je krijgt last van constipatie – verstoppingen in je darmen. En die kunnen ook de reden zijn dat je iets zwaarder bent tijdens je menstruatie.

Gewichtstoename aanpakken

Wil je vochtophopingen tijdens je menstruatie minimaliseren? Dan kun je suiker, zout en cafeïne dus het best vermijden. Daarnaast zouden bepaalde voedingssupplementen, zoals vitamine B en magnesium, kunnen helpen om het opgeblazen gevoel en andere menstruatieklachten te verminderen. Als je je spijsvertering tijdens je menstruatie meer zou willen sturen, is het verstandig wat extra vezels te eten. Gelukkig dalen je hormoonspiegels aan het einde van je ongesteldheid, waarna ook de extra kilo’s die dat veroorzaken, gelijk zullen verdwijnen.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! 
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron| Women’s Health
Beeld| iStock

M43/44

De dubbeldikke Margriet 43/44 ligt nu in de winkel! Met deze week: ontroerende interviews over leven met borstkanker, gratis breipatronen, 10 pagina’s puzzelen, een complete mini-thriller en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant