null Beeld

Waarom zijn sommige mensen veel vaker verkouden dan anderen?

Je kent het vast wel: zelf ben je om de haverklap verkouden, terwijl je partner nooit ergens last van lijkt te hebben. Best oneerlijk. Maar hoe kan het toch dat de één veel vaker verkouden is dan de ander? En kun je bepaalde dingen doen om dit te voorkomen? Wij leggen het je uit.

Wat is een verkoudheid?

Om te begrijpen hoe je een verkoudheid kunt oplopen, is het eerst belangrijk om te weten wat een verkoudheid is. Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, bijholten en keel. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door een virus, het zogeheten verkoudheidsvirus. Hier zijn weer meerdere varianten van. In principe worden volwassenen zo’n 2 tot 5 keer per jaar verkouden en kinderen wat vaker. Wanneer iemand meerdere keren achter elkaar verkouden raakt, gaat het volgens de KNO-vereniging iedere keer om een ander type virus.

Lees ook: ziek of alleen verkouden? De kleur van je snot vertelt het

Waarom zijn sommige mensen veel vaker verkouden?

Als iemand bijna nooit verkouden is, dan betekent dit dat diegene het virus telkens snel onder controle heeft, zo vertelt KNO-arts Jan van der Borden aan RTL Nieuws. Dit houdt in dat diegene wél het virus krijgt, maar er bijna géén last van heeft. “Deze mensen hebben dan dus een goed afweersysteem,” aldus Borden. Als je als kind bijvoorbeeld vaker verkouden bent geweest, dan kan een nieuw virus minder snel zijn gang gaan omdat je lichaam er beter op kan reageren. Ook je weerstand speelt volgens Borden een belangrijke rol. “Als je minder weerstand hebt, bijvoorbeeld doordat je last hebt van een allergie, ben je vatbaarder voor infecties. Je lichaam moet dan heel hard werken. In dat geval is rust heel belangrijk, net als goed slapen, en veel water drinken.”

Wat kun je doen om een verkoudheid te voorkomen?

Helemaal voorkomen kun je het helaas niet. Maar er zijn wel een paar dingen die je kunt doen om de kans op een verkoudheid te verkleinen. Probeer in ieder geval uit de buurt te blijven van degene die verkouden is en zorg er daarnaast voor dat je regelmatig je handen wast. En ben je zelf verkouden? Houd dan altijd een zakdoek voor je mond als je hoest of niest.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden