null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom zestigers nu soms eerder een coronavaccinatie krijgen dan 70- en 80-plussers

Als je inmiddels de bomen door het bos niet meer ziet bij het vaccinatieschema, is dat niet zo gek. De planning is inmiddels al meerdere keren, met verschillende redenen, aangepast. Als we kijken naar het huidige schema, lijkt het erop dat mensen tussen de 60 en 65 jaar oud nu soms eerder aan de beurt komen dan mensen van 65 jaar en ouder.

Hoe kan dat?

Verwarring over volgorde coronavaccinatie

Natuurlijk is het fijn voor de vroege

zestigers dat zij eerder een coronavaccinatie krijgen en zo dus bescherming

hebben, maar het levert ook enige verwarring op. Hoe kan het dat zestigers nu

eerder een coronavaccinatie krijgen dan veel thuiswonenden tussen de 65 en 90

jaar oud? De vaccinatiestrategie zei in eerste instantie immers dat de ouderen

in de samenleving als eerste geprikt zouden moeten worden. Hierbij laten we de zorgmedewerkers

even buiten beschouwing: zij krijgen een vaccinatie op basis van het risico dat

zij lopen bij hun werk, niet naar aanleiding van hun leeftijd.

Wie krijgt welke prik?

Om dat uit te leggen, kijken we eerst naar welke leeftijdsgroep welke prik krijgt tegen het coronavirus. Dat is namelijk één van de belangrijkste redenen dat zestigers jonger dan 65 nu eerder aan de beurt zijn dan sommige tachtigers.

60 – 64 jaar oud: AstraZeneca

Om te beginnen met de ‘jongsten’ onder de zestigplussers: de groep mensen van 60 tot en met 64 jaar oud. Zij krijgen de coronavaccinatie van AstraZeneca via de huisarts. Een middel dat sinds 29 januari goedgekeurd is voor gebruik in Nederland en waarmee sinds half februari geprikt wordt in Nederland. Dit vaccin van AstraZeneca wordt door de Gezondheidsraad alleen aangeraden voor gebruik bij mensen onder de 65 jaar oud. Voor een goede werking van het middel van AstraZeneca, is namelijk een sterkere immuunreactie nodig om antistoffen tegen het coronavirus aan te maken. Gebeurt dat niet, dan blijkt het vaccin bij hen dus niet goed te werken.

Mobiele thuiswonden vanaf 65 jaar oud: Pfizer/BioNTech

De mobiele thuiswonende ouderen vanaf 65 jaar oud, krijgen het middel van Pfizer. Dit is het eerste coronavaccin dat in Europa goedgekeurd werd, net voor de feestdagen in december 2020. De ouderen in deze groep worden van oud naar jong opgeroepen: er werd eind januari begonnen met de negentigplussers, inmiddels zijn mensen van begin tachtig of eind zeventig aan de beurt. Als je in deze groep valt, krijg je de coronavaccinatie op een GGD-locatie bij jou in de buurt.

Niet-mobiele thuiswonenden vanaf 65-90 jaar: Moderna

Ben je tussen de 65 en 90 jaar oud maar niet in staat om naar een GGD-prikpunt te gaan? Dan krijg je via de huisarts de coronavaccinatie van Moderna. De huisartsen zullen naar de huidige verwachting vanaf maart beginnen met het toedienen van deze coronavaccinaties. Ook hier is de volgorde weer van oud naar jong: de negentigers zijn als eerste aan de beurt, mensen van 65 jaar oud als laatste.

Lees ook:

Wat is het verschil tussen het coronavaccin van Pfizer en Moderna?

Drie prikken, drie periodes

Drie verschillende prikken voor drie verschillende groepen mensen dus, die ook nog eens door óf de huisarts, óf de GGD gegeven worden. En dat is ook precies wat de oorzaak is van dat zestigers nu soms eerder een coronavaccinatie krijgen dan iemand die tachtig is.

Zoals we eerder al schreven, is het middel van AstraZeneca niet (bewezen) effectief bij mensen ouder dan 65 jaar oud. Hierdoor kan dit middel dus niet ingezet worden bij het vaccineren van de oudere leeftijdsgroepen in ons land. Zij krijgen – zoals in eerste instantie al afgeproken door het kabinet – de middelen van Pfizer en Moderna. Deze werken met een nieuwe mRNA-techniek, waardoor een andere reactie in het lichaam zorgt voor bescherming tegen het coronavirus. Van elk middel is een bepaalde voorraad, afhankelijk van de levering door de producent. Hoeveel prikken er gezet kunnen worden voor elke groep, is dus mede daarvan afhankelijk.

Huisarts of GGD

Daarnaast worden de prikken van Pfizer alleen gegeven door de GGD. Dit omdat het middel diepgevroren bewaard moet worden: iets wat heel lastig is voor huisartsen op een kleinere schaal. De prikken van Moderna en AstraZeneca zijn een stuk makkelijker te vervoeren en bewaren, waardoor deze gemakkelijker via de huisartsen gegeven kunnen worden. Ook dit speelt dus mee in waarom de zestigers die de coronavaccinatie van AstraZeneca krijgen, nu eerder aan de beurt zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Rijksoverheid, Gezondheidsraad

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden