null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom zelf koken eigenlijk heel slecht is voor je gezondheid

Goed nieuws voor iedereen die een hekel heeft aan koken, want voor de luchtkwaliteit in huis is het veel beter om eens wat vaker buiten de deur te eten. Amerikaanse wetenschappers stellen dat het koken van een warme maaltijd voor zo veel luchtvervuiling zorgt, dat het centrum van Londen er schoon bij lijkt.

Kook-, schoonmaak- en persoonlijke verzorgingsproducten zoals deodorant stoten allemaal giftige deeltjes uit in de atmosfeer. Deze deeltjes veroorzaken allerlei aandoeningen variërend van hart- en longziekten tot psychische problemen. Alleen al in Groot Brittannië leiden deze deeltjes tot ongeveer 30.000 sterfgevallen.

Dertien keer zoveel fijnstof

Hoewel vervuiling in steden en op veel werkplekken strikt wordt gereguleerd, wordt de luchtkwaliteit binnenshuis volgens wetenschappers vaak over het hoofd gezien. Het koken en braden van vlees, aardappelen en groenten zorgt ervoor dat het fijnstof-niveau in huis dertien keer hoger ligt dan in smerigste straten van grote steden zoals Londen. Alleen al je broodrooster produceert meer vervuiling dan het veilige, toegestane niveau.

Voor het onderzoek kookten de wetenschappers een typisch Thanksgiving-maal. Met diverse apparatuur hielden ze gedurende de hele dag de niveaus van de verontreinigende stoffen bij. Ruim acht uur lagen de fijnstof-niveaus boven de tien microgram per kubieke meter, met een piek van meer dan tweehonderd microgram per kubieke meter gedurende bijna een uur. Ter vergelijking: in Londen ligt het gemiddelde voor het jaar rond de vijftien microgram per kubieke meter.

Gevolgen voor de gezondheid

Hoewel het fijnstof-niveau na het koken snel weer afneemt, maken de wetenschappers zich zorgen over de gevolgen die de slechte luchtkwaliteit met zich meebrengt. "Het is al langer bekend dat er tijdens koken luchtverontreinigende stoffen in de lucht terecht komen, maar de niveaus die we in deze studie bereikten waren verrassend," zegt Dr. Marina Vance, milieutechnicus aan de University of Colorado Boulder.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Meer onderzoek nodig

De onderzoekers ontdekten ook ultrafijne deeltjes die als bijzonder gevaarlijk worden beschouwd, omdat ze diep in de longen en andere weefsels kunnen doordringen. "Het inademen van deze deeltjes in het algemeen is schadelijk voor de gezondheid. Maar omdat het om korte blootstelling gaat, kunnen we niet zeggen hoe gevaarlijk het is. Daarvoor is meer onderzoek nodig.”

Toch is het volgens de wetenschappers niet nodig om het koken thuis volledig te vermijden. Een afzuigkap en een elektrische kookplaat zouden de uitstoot van de schadelijke deeltjes al drastisch kunnen verminderen.

Bron| The Independent

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden