Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom zeggen we ‘gezondheid’ als iemand niest?

stopt-hart-niest.jpg

Niezen is een vrij oncharmante reflex die we, nu het verkoudheidsseizoen is aangebroken, weer vaak gaan vertonen. Maar waarom zeggen we op zo’n moment eigenlijk ‘gezondheid!’ tegen elkaar?

Dat heeft een iets complexere oorsprong dan dat we elkaar simpelweg een goede gezondheid toewensen. We houden het nog even spannend, dus voordat we die vraag beantwoorden, kijken we eerst wat niezen eigenlijk is en hoe het ontstaat.

Wat gebeurt er als je niest?

Een nies ontstaat doordat het neusslijmvlies geprikkeld raakt door bijvoorbeeld prikkelende stoffen. Vervolgens wordt een signaal afgegeven aan de hersenen. Daardoor ontstaat er een reflex waarbij je eerst veel lucht inademt. Die lucht wordt ingesloten in de longen, doordat het strottenklepje en de stembanden dichtgaan. Vervolgens worden de spieren aangespannen en gaan het klepje en de stembanden weer open. Met een nies als gevolg.

Hoe vaak niezen we?

Als je verkouden bent of allergisch bent voor bepaalde stoffen, dan nies je veel vaker. Om een nies te voorkomen, is het belangrijk om nies-opwekkende stoffen te vermijden. Vooral mensen die last hebben van hooikoorts en allergisch zijn voor stuifmeel doen daar goed aan. Er zijn ook producten bij de drogist en apotheek te koop die kunnen helpen tegen hooikoorts.

Zó onderdruk je een nies

Soms komt zo’n niesbui niet goed uit. Bijvoorbeeld als je achter het stuur of midden in een vergadering zit. Een trucje waarmee je een nies kunt onderdrukken, is je vinger onder je neus te leggen of in je neus te knijpen. De prikkel om te niezen verdwijnt daardoor. Zorg er wel voor dat je dat doet vóór de diepe ademhaling die voorafgaat aan een nies. Anders komt die nies er alsnog.

Waarom moet je in de zon kijken om te niezen?

Zenuwen in het gezicht worden geprikkeld als je in de zon kijkt. De zenuwen van de ogen en de neus liggen dicht bij elkaar. Door in de zon te kijken, knijp je je ogen dicht en moet je niezen.

Hatsjoe, gezondheid!

Heb je je weleens afgevraagd waarom je ‘gezondheid!’ zegt als iemand niest? Volgens het magazine Quest stamt die gewoonte uit de zesde eeuw na Christus toen er pest heerste. Men wist destijds niet hoe de pest werd overgedragen; met gebeden poogde men de ziekte in te dammen. Priesters liepen door de straten om psalmen te zingen en niezende mensen werden direct gezegend. Men dacht dat de ziel uit het lichaam zou ontsnappen als men niesde, waardoor de pest weer een slachtoffer zou kunnen maken. In de loop der tijden is het zegenen overgegaan in iemand gezondheid wensen. In Engeland zeggen ze overigens nog steeds Bless you! En ja, panda’s kunnen ook niezen, bewijst onderstaand filmpje.

Bron | Verkouden.nl
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant