null Beeld

Waarom wordt je haar dunner met de jaren?

Ineens zie je het in de spiegel; je ooit zo weelderige lokken zijn stiekem minder vol geworden. Of, nog erger: dat haar waar je toch al niet zo gelukkig mee was, wordt nu nóg dunner - waar gaat dat heen?! Het zijn de jaren; naarmate je ouder wordt, wordt je haar dunner. Gelukkig zijn er vele wegen naar meer volume.

Met de jaren wordt de zogeheten cyclus van het haar korter, waardoor meerdere haren tegelijk in de 'rustfase' komen. Dit proces begint al rond je dertigste. Bij vrouwen speelt daarnaast ook de menopauze mee. Na de overgang produceert je lichaam minder oestrogeen, terwijl dit vrouwelijke hormoon juist zorgt voor een goede conditie van huid en haar. Door de daling van de vrouwelijke hormoonspiegels verandert bovendien de balans tussen vrouwelijke en mannelijke hormonen in het lichaam. Er zijn nu relatief meer mannelijke hormonen aanwezig, waardoor het haar dunner wordt.

Wat kun je ertegen doen?

Met hormoonpreparaten kun je de balans enigszins herstellen en haaruitval tegengaan, maar overleg dit altijd met een deskundige. Een ander kapsel kan ook al wonderen doen. Draag je haar korter of knip het in laagjes en kies liever voor een zigzagscheiding dan voor een scheiding in het midden.

3 tips voor meer volume

Laagjes knippen

Een heel simpele ingreep is een bezoek aan de kapper, waar je je haar in laagjes laat knippen. Dit geeft dun haar meteen al meer volume en diepte.

Pony

Ook een pony geeft de indruk van voller haar. Haar in je gezicht creëert de illusie dat het volumineuzer is dan bijvoorbeeld een kapsel met een rechte scheiding.

Krullen

Krullen of een slag in het haar creëren volume. Een makkelijke manier om dat te bereiken is slapen met een vlecht in je haar. Als je ’s ochtends de vlecht losmaakt, heb je een leuke, rommelige slag in je haar. Een beetje haarlak eroverheen en je volume is terug!

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden