null Beeld

Waarom word je humeurig als je honger hebt?

Iemand toebijten dat-ie aan de kant moet gaan, net even (te) assertief antwoorden en je niet meer kunnen concentreren: wie hongerig wordt, kan ineens zijn goede humeur verliezen. Herkenbaar? Maar hoe komt het eigenlijk dat je chagrijnig wordt van honger? Dat zit zo.

Goed nieuws om mee te beginnen: je kunt er niets aan doen. ‘Hangry’, een samentrekking van hungry en angry (Engels voor ‘hongerig’ en ‘boos’), is een natuurlijke reactie van onze hersenen op onze lege maag. Dat blijkt uit onderzoek van professor Amanda Sainsbury-Salis, verbonden aan het instituut voor obesitas, voeding, beweging en eetstoornissen van de universiteit van Sidney.

Lichaam en hersenen waarschuwen bij honger

Alles wat je eet, wordt omgezet in suikers, aminozuren en triglyceriden, die via je bloed worden vervoerd. Als het niveau van deze stoffen in je bloed laag worden, waarschuwen je hersenen je lichaam. Deze hebben glucose namelijk nodig als brandstof en geven als het ware een alarmsignaal af. Je lichaam schiet in een overlevingsmodus.

Honger zorgt er ook voor dat je lichaam bepaalde hormonen gaat produceren om het glucosegehalte in je bloed weer op peil te brengen. Denk aan adrenaline, dat ervoor zorgt dat je lichaam in een ‘vecht-of-vlucht-modus’ komt, alsof je je in een levensbedreigende situatie bevindt. Die adrenaline kan ervoor zorgen dat je plotseling raak uit de hoek kunt komen.

Mopperen zonder dat je je schaamt

De daling van glucose in de hersenen zelf zorgt ervoor dat we minder belang hechten aan sociaal acceptabel gedrag. Door gebrek aan dit stofje verliezen we onze zelfbeheersing en kunnen we ineens gaan mopperen zonder dat het uitmaakt wat die ander van je denkt.

Last van een knorrende maag? Dit betekent het echt!

Vier hormonen die snackgedrag veroorzaken

Bron: goedgevoel.be

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden