null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom werken in teamverband helemaal niet goed voor je is

Heb je ook weleens van die ellenlange dagen op kantoor, met van die eindeloze vergaderingen? En heb je het gevoel dat je hersenen dan aan het einde van de dag helemaal zijn gaargekookt?

Onderzoek wijst uit dat dit ook wel een beetje klopt. Het samenwerken in groepsverband heeft namelijk nadelige gevolgen voor hoe onze hersenen werken.

Het onderzoek

Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Virginia Tech Carilion Research Institute. Voor het onderzoek werden proefpersonen die in groepsverband werken onderzocht nadat ze feedback kregen op een IQ-test. Eerst werden respondenten met hetzelfde IQ met elkaar gematcht. Daarna werden ze in kleine groepjes geplaatst en werd er gekeken naar hun cognitieve functies zoals bewustzijn, intelligentie, concentratie en geheugen. Vooral op intelligentie viel de score ineens veel lager uit: De testpersonen scoorden zo’n vijftien procent lager dan voorheen.

Sociale signalen en groepsdruk

Volgens onderzoeker Read Montague is de daling vooral te wijden aan sociale feedback en groepsdruk. Het zou liggen aan de kleine ‘sociale’ signalen die mensen zenden en ontvangen in een groepsdynamiek. Deze signalen kunnen bij iedereen anders aankomen. Vooral het verschil tussen mannen en vrouwen is hierbij groot. Ook status speelt een rol. Bijvoorbeeld wanneer je feedback krijgt van iemand met een hogere functie en je ‘dichtklapt’. Volgens de wetenschappers zouden we ons dan bewust worden van onze sociale status, wat onze IQ beïnvloedt.

Gevolgen op werkgebied

"Onze studie bewijst de nadelige gevolgen van het functioneren in een groep op de individuele werking van je hersenen," concludeert een van de onderzoekers. "En dat zou op werkgebied gevolgen kunnen hebben, want vergaderen zou zo weleens minder effectief kunnen zijn."

Bron| Volkskrant, Caltech

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden