Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Om deze reden kun je beter wél voor bespoten groente of fruit kiezen

bespoten-groente-fruit.jpg

Dat we wat dieper in de buidel moeten tasten voor biologische producten, vinden de meeste mensen geen enkel probleem. Als we maar geen chemicaliën binnenkrijgen via bespoten groente en fruit. Toch is het helemaal niet erg om te kiezen voor een bespoten appel, zo stelt toxicoloog Aalt Bast van Maastricht University. Sterker nog: die kan zelfs een stuk gezonder zijn dan een onbespoten exemplaar.

Tegenwoordig kun je op het wereldwijde web zó veel vinden over voeding en gezond leven dat je overal weer andere informatie leest. En dat kan je best een beetje afschrikken. Zo wordt er vaak gesteld dat je beter niet kunt kiezen voor bespoten groente en fruit, maar is dat wel echt zo?

Gifstoffen

Vooropgesteld: ons voedsel – biologisch of niet – bevat van nature gifstoffen, zo schrijft ad.nl. Het is een manier van de natuur om zich te wapenen tegen invloeden van buitenaf. Daarnaast zijn de gewassen vandaag de dag zo verfijnd dat alle natuurlijke gifstoffen eruit zijn gefilterd. Gebruik je vervolgens ook verfijnde zaden om het kweken voort te zetten, dan zijn de gewassen die daaruit groeien ongevaarlijk. “Ons voedsel is veiliger dan ooit,” zegt Bast in een video in samenwerking met de nieuwswebsite.

Overigens kan het geen kwaad om een beetje gif binnen te krijgen, benadrukt de toxicoloog. Je lever weet een kleine hoeveelheid goed weg te werken en de stoffen kunnen er zelfs voor zorgen dat je immuunsysteem verbetert, waardoor je gezondheid er dus op vooruit gaat.

Kruisbestuiving

Wat Bast in de video vertelt, is dat veel mensen het gevaar lijken te zien in de verkeerde dingen. Want hoewel dat vaak wordt gedacht, is niet alles wat uit de natuur komt automatisch gezond voor het menselijk lichaam. Zo kunnen zelfgekweekte courgettes worden besmet door een kruisbestuiving met de wilde variant, die van nature ontzettend veel gifstoffen bevat. Zoiets kan gebeuren wanneer de geplante zaden worden bestoven met stuifmeel van een wilde variant. Dit gebeurt als het stuifmeel wordt meegenomen door een bij. Die ene besmette courgette kun je overigens zonder problemen eten, maar de bestuiving zou wel effect hebben op de zaadjes die in de courgette groeien. Blijf je daarmee voortkweken, dan neemt het risico op giftige courgettes toe.

En de gevolgen van zo’n vergiftigde courgette zijn niet onschuldig. Zo is er eens een stel omgekomen door het eten van een courgette uit de tuin. Zij kregen de onbespoten groente van hun buurman, maar die bleek achteraf niet veilig te zijn. In de supermarkt hoef je overigens niet bang te zijn voor zulke gevaarlijke groenten, maar het is toch goed om te weten wanneer je zelf een moestuin hebt…

Bron | ad.nl
Beeld | iStock

Ook interessant om te lezen

Ook interessant