Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom we massaal ziek worden zodra de herfst begint

ziek-herfst.jpg

Het najaar heeft officieel zijn intrede gedaan en dat is meteen te merken. Het lijkt wel alsof de griep zo ongeveer in de lucht hangt en we massaal ziek worden zodra de herfst begint. Iedereen is druk in de weer met keelpastilles, zakdoekjes en pijnstillers. Toeval of niet?

Als we onderzoekers van de Amerikaanse Yale University moeten geloven heeft het niets met toeval te maken dat we ziek worden zodra de herfst begint: volgens hen bestaat er een virus dat elk jaar weer gebruikmaakt van de weersveranderingen om ons lichaam binnen te sneaken. Een typisch najaarsvirus dat ook wel bekend staat als het ‘rhinovirus’.

Stressreactie op herfstweer

Zodra je de eerste griepverschijnselen voelt opkomen, is je lichaam keihard aan het vechten tegen dit virus. Je zogeheten epitheelcellen doen hierbij het meeste werk, maar helaas zijn deze cellen niet in staat meerdere dingen tegelijk te doen. Door de plotselinge weersverandering ervaren je epitheelcellen een stressreactie, waardoor het rhinovirus ongemerkt je lichaam kan binnendringen en je ziek kan maken. Conclusie: je kunt er helemaal niks aan doen dat je na een paar regenbuien al snotterend in bed ligt, je epitheelcellen waren te druk met stressen over het herfstweer.

Niet roken helpt altijd

Alhoewel, je zou iets meer op je gezondheid kunnen letten. Bijvoorbeeld door niet te roken. Want het roken van sigaretten zorgt ervoor dat de epitheelcellen in je longen ook een stressreactie ervaren. En omdat deze cellen niet kunnen multitasken, kunnen ze naast die stressreactie in de longen weinig hebben. Alle reden om sigaretten af te zweren en vitaminepillen in te slaan. Dan kunnen je cellen zich dit jaar in elk geval op het herfstweer concentreren en hoeven ze niet nóg een crisis aan.

Bron | news.yale.edu
Foto | iStock

Ook interessant