Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Gezondheidsexperts: ‘Sta niet meer op voor ouderen in het openbaar vervoer’

niet-opstaan-ouderen-openbaar-vervoer.jpg

Opstaan voor ouderen in een volle trein, tram of bus. Het is wel zo netjes om dat gewoon te doen, toch? Maar volgens gezondheidsdeskundigen zouden we het juist beter kunnen laten, in het belang van de ouderen zelf.

Dat je geen scheve blikken zult krijgen als je blijft zitten als er een oudere de bus instapt, kunnen we je niet beloven. Maar Britse gezondheidsdeskundigen beweren dat je er toch echt goed aan zou doen. “Ouderen moeten zo veel mogelijk aangemoedigd worden om te blijven staan,” aldus een professor van de prestigieuze universiteit van Oxford tegenover The Independent. “Zo blijven ze fit en gezond.”

Blijf maar zitten, ik kan staan

Ouderen zouden minstens tien minuten per dag moeten bewegen, legt professor Muir Gray, klinisch adviseur bij Public Health England, uit. En daarin zou iedereen ze moeten aanmoedigen. “Sta je zitplek dus niet af,” luidt zijn advies. “Een tijdje staan in de tram of bus en meebewegen in de bochten is hartstikke goed voor ouderen.”

Betere levenskwaliteit

Voldoende beweging houdt gezond, en alle beetjes helpen daarbij. Tuinieren, een wandeling maken of ietsje meer staan per dag is al goed. Niet alleen wordt de komst van ouderdomskwaaltjes hierdoor uitgesteld, ook de algemene levenskwaliteit verbetert, stelt orthopedisch chirurg Scarlett McNally. “Door voldoende te bewegen kunnen ouderen weer het niveau halen van iemand die tien jaar jonger is.” Het zou bovendien goed zijn voor het geheugen en het risico op dementie laten afnemen.

Kun jij je vinden in het advies van de gezondheidsdeskundigen?

Bron | The Independent
Beeld | iStock

Ook leuk om te lezen

Bekijk ook

Leuke artikelen van Margriet.nl in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant