null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom we ’s nachts veel meer piekeren dan overdag

Piekeren doen we allemaal wel eens, en grote kans dat het je vooral 's nachts overvalt. Waarom lijken problemen dan toch zo veel erger dan overdag?

Je stelt je niet aan: daar blijkt namelijk een wetenschappelijke verklaring voor te zijn.

Piekeren zit in onze natuur

Volgens hersenwetenschapper Erik Scherder is er eigenlijk niks mis met piekeren of tobben, ook niet in de nacht. We zijn tenslotte van nature geneigd om oplossingen voor onze problemen te zoeken, zo legt hij uit aan NU.nl. Maar wanneer je niet meer uit zo’n piekermoment kunt komen, wordt het vervelend. Zeker 's nachts lijken de problemen dan zo veel groter.

Defaultnetwerk

Hij noemt het ‘de piekerstand’ en vertelt hoe je erin terecht komt: "Dat heeft te maken met twee netwerken in ons brein. Ten eerste het defaultnetwerk, een soort ontfocusnetwerk op het niveau van ons onderbewustzijn waarin de creativiteit, het probleemoplossend vermogen en de mate waarin we bewust zijn van onze eigen gedachten gelegen zijn. In rust gaat het defaultnetwerk 'aan'. Vandaar dat je vaak onder de douche de beste ideeën krijgt of oplossingen bedenkt."

Maar wat gebeurt er dan in je hersenen bij piekeren? "Vlak bij het defaultnetwerk in onze hersenen, bevindt zich een ander netwerk waar bijvoorbeeld schuldgevoel en zelfreflectie gelegen zijn", vervolgt Scherder. "Die twee netwerken komen bij piekeren met elkaar in contact. De systemen gaan nauw samenwerken. Met andere woorden: het defaultnetwerk zorgt ervoor dat je wat begint te dagdromen, maar koppelt het aan dat andere systeem dat er een negatieve lading aan geeft."

's Nachts piekeren door de ruststand

Waarom we vooral 's nachts aan het tobben slaan? Dat is eigenlijk heel logisch, volgens Scherder: "'s Nachts daalt de bloeddruk, vertraagt de ademhaling en komen er allerlei hormonale processen op gang die ervoor zorgen dat je tot rust komt, zodat je kunt slapen. Ook het brein krijgt rust en dat betekent dat het defaultnetwerk wordt geactiveerd. Contact met het negatieve netwerk ligt dan sneller op de loer."

Volgens de wetenschapper zorgt die ruststand van de hersenen er ook voor dat we 's nachts veel grotere doemdenkers zijn dan overdag. Het deel in de hersenen waar onze emoties en gedachten gereguleerd worden, zorgt ook voor de controle op angstgebieden. 's Nachts is de rem er vanaf en lijken problemen en angsten veel groter dan overdag.

Wandelen tegen het piekeren

Wat je kunt doen tegen piekeren? Wandelen! "Er is een interessante studie gedaan naar wandelen in de natuur en piekeren. Regelmatig wandelen in het bos of een andere natuurlijke omgeving, blijkt het piekergedrag aanzienlijk te verminderen", weet Scherder. "De natuur brengt je systeem tot rust, onder meer door natuurlijke geluiden. En het wandelen zorgt voor een betere doorbloeding, ook van het brein. Bewegen is het brein masseren."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 18 ligt in de winkels, en die staat volledig in het teken van 75 jaar vrijheid. Haal het extra nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Carmen FelixGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden