null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom we in de loop der jaren allemaal aankomen

Er zijn maar weinig mensen die nog passen in hun kleding van pakweg vijftien jaar geleden. Naarmate je ouder wordt, slaat ook de meter op de weegschaal steeds verder uit. Ook als je al jaren gezond eet.

Volgens Zweedse wetenschappers zijn die extra kilo’s te wijten aan een vertraging van onze vetomzet.

Aankomen

"De resultaten geven voor het eerst aan dat processen in ons vetweefsel veranderingen in lichaamsgewicht tijdens veroudering reguleren op een manier die onafhankelijk is van andere factoren", zegt hoofdonderzoeker Peter Arner. "Dit zou voor nieuwe manieren kunnen zorgen om zwaarlijvigheid te behandelen."

Vetomzet

Vetomzet is het proces waarbij vetcellen worden omgezet en opgeslagen. Wie een trage vetomzet heeft, komt eerder aan dan wie een snelle vetomzet heeft. Maar onderzoekers van het Karolinska Instituut in Zweden hebben nu ontdekt dat naarmate we ouder worden, die snelheid rap achteruit gaat. Daardoor komen we in de loop der jaren vaak een beetje aan zonder dat we anders zijn gaan leven.

Minder calorieën

De Zweedse wetenschappers baseren hun conclusie op 54 mannen en vrouwen die dertien jaar lang werden gevolgd. Alle proefpersonen bleken aan het einde van de onderzoeksperiode een tragere vetomzet in hun vetweefsel te hebben. Degenen die dat niet compenseerden door minder calorieën te eten, kwamen gemiddeld 20 procent aan.

Maagverkleining

Daarnaast waren de onderzoekers benieuwd of dezelfde resultaten ook golden voor mensen die door middel van een operatie waren afgevallen. Ze onderzochten daarvoor 41 vrouwen die een maagverkleining hadden ondergaan. Uit de resultaten bleek dat alleen de vrouwen die voor hun maagverkleining een laag vetpercentage hadden erin slaagden hun vetomzet in balans te houden. Ze waren na zeven jaar niet aangekomen. Uit eerder onderzoek bleek al dat ook beweging bij kan dragen aan een stabiele vetomzet.

Lees ook

Dit is waarom je na het sporten beter geen mondwater kunt gebruiken

Bron | Science Daily, Nature Medicine

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden