null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom vrouwen vreemdgaan, dit zijn volgens onderzoek de échte redenen

Vreemdgaan wordt misschien vaker geassocieerd met mannen. Maar vrouwen kunnen er ook wat van. Sterker nog, steeds vaker zouden juist zij degenen zijn die in een relatie een scheve schaats rijden. Waarom? Verschillende experts doen het uit de doeken.

Voor haar boek The secret life of the cheating wife: power, pragmatism and pleasure in women's infidelity ging de Amerikaanse sociologe Alicia Walker het gesprek aan met 46 overspelige vrouwen. Stuk voor stuk hadden ze een profiel op Ashley Madison, een Amerikaanse website voor mensen die willen vreemdgaan.

Genieten in bed

Ook hier op televisie zie je vaak genoeg een reclame voor secondlove.nl (site voor discreet vreemdgaan, zoals ze het zelf noemen) op televisie voorbijkomen. Als je een gelukkige relatie hebt, vraag je je waarschijnlijk elke keer weer af wat mensen ertoe beweegt om zich daarvoor aan te melden. Walker legde deze kwestie voor aan de deelnemers van haar onderzoek. "De vrouwen die ik sprak, bedrogen hun man meestal om dezelfde reden. Ze wilden genieten in bed en af en toe een orgasme," aldus de sociologe tegenover businessinsider.com. Het zou dus niet gaan om het opbouwen van een emotionele band met iemand, maar puur om het genot. "Ze waren niet op zoek naar een nieuwe partner, alleen naar seksueel plezier."

Te veel verwachtingen

Bovendien ontdekte Alicia Walker dat de ondervraagden een bijzondere kijk hadden op relaties. Zo waren veel vrouwen van mening dat er veel verwacht wordt van een huwelijk. "De man hoort een goede minnaar, geweldige vader én je beste vriend te zijn. Dat zijn behoorlijk veel eisen om aan één persoon te stellen," legt ze uit. Niet alle vrouwen denken daar zo over, maar de meeste vreemdgangers die de sociologe sprak wél. "Zij weten dat één persoon niet aan al hun behoeften kan voldoen, dus zoeken ze bepaalde dingen – zoals bevredigende seks – bij iemand anders."

Gemis in je relatie

Volgens psycholoog David Buss is levenslange monogamie bovendien een achterhaald ideaal. "Levenslang bij dezelfde partner blijven strookt niet met de primaire behoeften van de mens," zegt de Amerikaanse onderzoeker tegenover de Britse krant The Times. De Amerikaanse antropologe Helen Fischer stelt dat vrouwen vreemdgaan omdat ze iets missen in hun relatie en daarnaar op zoek gaan bij een ander. Daarbij zou het 't vaakst gaan om de onderstaande punten.

1. Verlangen naar intimiteit

Niet alle vrouwen gaan alleen vreemd omdat ze op zoek zijn naar seksueel genot. Ze kunnen ook emotionele verbondenheid missen in hun relatie. Vrouwen voelen zich over het algemeen meer verbonden met hun partner door goede gesprekken, en door plezier op een andere manier dan seks. Missen ze die connectie met hun geliefde, dan is er een kans dat ze buiten de lijntjes gaan kleuren.

2. Gevoel van eenzaamheid

Als een vrouw zich eenzaam voelt in een relatie, kan dat verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld omdat de partner fysiek niet of bijna niet aanwezig is (dat kan het geval zijn als hij veel weg is voor zijn werk). Maar ook wanneer een partner elke dag thuis is, kunnen vrouwen zich niet gehoord en alleen voelen. En niet worden gezien of gehoord is vaak een reden om het geluk buiten de deur te zoeken.

3. Verwaarloosd of ondergewaardeerd

Vrouwen die thuis het gevoel hebben vooral te worden gezien als een schoonmaakster of degene achter het fornuis, zijn meestal sneller geneigd vreemd te gaan. Ze gaan op zoek naar iemand die hen waardeert om wie ze zijn en niet alleen om wat ze in huis doen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | hln.be

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden