Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom vrouwen twee keer zo snel rimpels krijgen als mannen

Op een zeker moment krijgt iedereen rimpels. Daar doe je niks tegen, of je nu een man of een vrouw bent (tenzij je niet vies bent van een spuitje botox hier en daar). Maar wat wél weer een oneerlijke regel van Moeder Natuur is, is dat vrouwen een stuk sneller rimpels krijgen dan mannen.

Vóór vrouwen vijftig worden komen de rimpels twee keer zo snel dan bij mannen, en na hun vijftigste zelfs drie keer zo snel. Maar wat is daar de reden voor?

Twee keer zo snel rimpels door menopauze

De Universiteit van Wenen nam 88 mannen en vrouwen van verschillende leeftijden onder de loep. Uit het onderzoek bleek dat zodra vrouwen vijftig jaar worden er snel rimpels verschijnen en verslapping van de huid optreedt - veel zichtbaarder dan bij mannen. Vijftig jaar is de gemiddelde leeftijd waarop de menopauze begint.

Oestrogeen

Één plus één is twee, menen de onderzoekers: het moet door de menopauze komen dat vrouwen zichtbaar sneller verouderen. Een verklaring daarvan is volgens experts dat voor en tijdens de menopauze steeds minder oestrogeen wordt aangemaakt in het lichaam. Dat hormoon zorgt weer voor de productie van collageen, dat voor de elasticiteit van de huid zorgt. En als dat dus wegvalt, kan het niet anders dan dat de huid in rap tempo veroudert.

Wel zelfde verouderingsproces

Mannen hebben niet zo'n plotselinge dip in de aanmaak van hormonen. En daarom profiteren zij volgens de studie over het algemeen iets langer van een jonge huid. Maar de manier waarop ze verouderen, is wel hetzelfde als vrouwen: met rimpels, een groeiende neus, groter wordende oren en verslapping en verdunning van de huid.

Nergens voor nodig, maar heb jij een beetje moeite met ouder worden en vooral rimpels? Dit zijn de beste antirimpeltrucs waar je geen dure crèmes voor nodig hebt.

Bron | The Sun

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden